Artiest

Madonna

  1. Artiestenchevron right
  2. Madonna
Een van de meest succesvolle popzangeressen aller tijden die in 1983 haar debuutalbum uitbrengt. In de jaren '80 en '90 scoort Madonna een eindeloze reeks hits. Ook in het nieuwe millennium gaat ze onverminderd door met het maken van succesvolle platen.

Madonna wordt op 16 augustus 1958 geboren in Bay City, Michigan. Haar volledige naam is Madonna Louise Veronica Ciccone.

Dansles

Op zesjarige leeftijd overlijdt haar moeder. Pa blijft achter met zes kinderen, en heeft het als techneut bij Chrysler niet erg breed. Op 14-jarige leeftijd maakt Madonna haar vader gek met haar gedans door het huis. Hij besluit, ondanks dat er geen geld voor is, het kind op dansles te sturen. 

New York

Na High School wil Madonna verder met dansen en besluit ze naar de Universiteit van Michigan te gaan waar ze haar dansstudie kan vervolgen. Als ze genoeg heeft van school vertrekt ze naar New York waar Madonna met het dansgroepje Alvin Ailey mag meedoen. Madonna komt voor het eerst in aanraking met het maken van popmuziek als haar vriendje haar vraagt als drummer in zijn bandje The Breakfast Club.

Doorbraak

Eigenwijs als ze is, stopt Madonna daar al snel mee omdat ze het wel weer gezien heeft. Ze wordt korte tijd achtergrondzangeres bij Patrick Hernandez (van 'Born To Be Alive'). Met een vriend, die erg populair is in trendy clubs, begint ze met het maken van muziek. Uiteindelijk belandt er iets van hun hand bij de platenmaatschappij Sire, en in 1982 komt Madonna's eerste club-hit uit: 'Everybody'. Na een paar probeerseltjes op 12-inch komt dat toch echt de grote doorbraak voor het meisje uit Michigan. 

Madonna-gekte

In het voorjaar van 1984 staat 'Holiday' op 7 in de Mega Top 50. Met het album Like A Virgin begint de Madonna-gekte. Maarliefst zes singles worden hits in 1985. 'Into The Groove' staat in de zomer van dat jaar drie weken op nummer 1. Het nummer komt uit de film Desperately Seeking Susan, een bioscoopfilm waarin Madonna een van de hoofdrollen speelt. 

True Blue

Het album True Blue verschijnt in 1986. Van het album worden vijf singles getrokken: 'Live To Tell', 'Papa Don't Preach', 'True Blue', 'Open Your Heart' en 'La Isla Bonita'. 

Roerige periode

Het jaar erop is Madonna weer in een film te zien: Who's That Girl. Madonna levert vier nummers af voor de soundtrack, waaronder de titeltrack en 'Causing A Commotion'. Like A Prayer uit 1989 is een persoonlijk album (met o.a. een duet met Prince) waarin Madonna zingt over haar ruzies met ex-echtgenoot, de acteur Sean Penn en de dood van haar moeder. 

Kruisen

De clip van de titeltrack, waarin Madonna danst met brandende kruisen op de achtergrond, levert de nodige controverse op. Door de reactie van de Rooms Katholieke Kerk besluit Pepsi het contract met Madonna te ontbinden. Het album is hoe dan ook een groot succes en ook ‘Express Yourself’, ‘Cherish’ en ‘Dear Jessie’ worden hits.

Vogue

‘Vogue’ is een vreemde eend in de bijt op de Dick Tracy-soundtrack I’m Breathless. Het nummer met de bijbehorende dansbewegingen wordt een grote hit in 1990 (in Amerika goed voor twee maal platina). Datzelfde jaar nog verschijnt The Immaculate Collection waarvan uiteindelijk wereldwijd meer dan 22 miljoen exemplaren over de toonbank gaan. 

'Justify My Love'

De door Lenny Kravitz geschreven single ‘Justify My Love’ wordt Madonna’s negende nummer 1-hit in Amerika. Ook de clip bij dit nummer levert een boycot op. MTV weigert haar seksuele fantasiëen uit te zenden. De zangeres besluit de clip op videosingle uit te brengen (wat nog nooit eerder is gedaan) en 800.000 Amerikanen schaffen de videoband voor $10 aan.

SEX

‘This Used To Be My Playground’, een hit in de zomer van 1992, is een lief liedje over het verliezen van onschuld. De muzikale bijdrage aan de film A League Of Their Own (met Madonna en Tom Hanks in de hoofdrollen) staat haaks op het ‘ondeugende’ Erotica. Het is Madonna’s minst succesvolle album. Haar fotoboek Sex daarentegen is een ongekend succes. 

Gouden single

Bedtime Stories verschijnt eind 1994. ‘Secret’ wordt een hit. In de Verenigde Staten is dé hit van het album het door Babyface geschreven ‘Take A Bow’. De ballad staat maar liefst zeven week op nummer 1 en levert Madonna een gouden single op. 

Golden Globe

Twee jaar later is Madonna te zien als Evita Peron in de musicalfilm Evita. De single 'You Must Love Me' flopt in Nederland, maar 'Don't Cry For Me Argentina' staat begin 1997 op nummer 3. Voor het eerst krijgt de zangeres waardering voor haar acteerprestaties. Ze mag een Golden Globe in ontvangst nemen voor Best Actress. Madonna legt tijdens haar speech uit dat 1996 een goed jaar voor haar geweest is. Op 14 oktober van dat jaar bevalt ze van dochter Lourdes. 

Ray Of Light

Na anderhalf jaar moederen maakt Madonna begin 1998 haar artistieke comeback met het door William Orbit geproduceerde Ray Of Light. De single 'Frozen' wordt wereldwijd een grote hit en ook de titeltrack, ‘Drowned World/Substitute For Love’ en ‘The Power Of Goodbye’ halen de hitlijsten. 

Austin Powers

De Top 10-hit ‘Beautiful Stranger’ is Madonna's bijdrage aan de tweede Austin Powers film. Music verschijnt in het najaar van 2000. De gelijknamige single en ‘Don’t Tell Me’ worden hits. Ook de remix van ‘What It Feels Like For A Girl’ haalt de Nederlandse hitlijsten. De clip is geregisseerd door manlief Guy Ritchie. De twee krijgen op 11 augustus een zoon: Rocco Ritchie.

American Life

Het album American Life verschijnt in 2003. De titeltrack wordt een hit. De clip, die door Jonas Ackerlund wordt opgenomen, wordt vanwege het hoge gehalte oorlogsgweld nog voor de release terug getrokken. De oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak is dan uitgebroken. Het is de eerste keer in haar carrière dat ze buigt voor kritiek. 

Confessions On A Dancefloor

Een jaar later tourt Madonna in de Verenigde Staten en Europa. Voor het eerst in 14 jaar geeft ze twee concerten in Nederland. Het Gelredome in Arnhem is snel uitverkocht. In november 2005 komt er een nieuw album van Madonna uit: Confessions On A Dancefloor. 

Discotheek

Grappig feit is dat een aantal nummers van de nieuwe CD al getest is in discotheken. Madonna's producer was benieuwd naar de dansbaarheid van de nieuwe songs. De eerste single van deze cd komt op 17 oktober 2005 uit en heet 'Hung Up'. De tweede single van dit album is 'Sorry'. Dit nummer komt begin 2006 uit.

Amsterdam ArenA

De derde single 'Get Together' verschijnt in juni 2006. Madge wint verder een prijs tijdens de Brit Awards voor beste internationale artieste. In het najaar van 2006 komt 'Madge' naar Nederland voor een concert in de Amsterdam ArenA tijdens haar Confessions tour. Dat concert is binnen 29 minuten uitverkocht. En daarvoor wordt er een extra concert ingelast.

Kruisiging

De show van Madonna stuit in Nederland op veel weerstand vanuit Christelijke hoek. Tijdens het concert zingt Madge het nummer 'Live To Tell' vanaf een groot kruis voorzien van spiegeltjes. Voorafgaand aan het concert lopen leden van de SGP bij de Amsterdam ArenA als protest tegen dit, volgens hen, godslasterlijke gebaar.

Album Hard Candy

In 2008 brengt Madonna Hard Candy uit. Geproduceerd door wederom grootheden uit de industrie: Pharrell Williams, Justin Timberlake en Timbaland. En er is weer een enorme tour ophanden. Op 2 september doet de inmiddels 50-jarige Madge de Amsterdam Arena aan.

Best of

In 2009 komt de single 'Celebration' uit, een voorbode van een te verschijnen Best Of schijf.

MDNA

In 2010 kondigt Madonna een nieuw album aan, MDNA. De bijhorende single 'Give Me All Your Luvin'' verschijnt begin 2012 en dat brengt de zangeres weer terug in de spotlights. Zeker in Amerika schijnt de zon weer voor 'The Queen of Pop'. Ze wordt in februari geprezen om haar optreden tijdens de pauze van de Superbowl, de afsluiting van het American Football-seizoen. In 2012 gaat ze ook weer op wereldtour, waarbij ze op 7 en 8 juli in het Amsterdamse Ziggo Dome staat. De MDNA-tour is een zeer lucratieve tour: het banksaldo van Madonna groeit in één jaar tijd met 92 miljoen euro.

Rebel Heart

Aan de opvolger van MDNA wordt vanaf begin 2014 gewerkt. Voor haar dertiende studioalbum Rebel Heart duikt Madonna onder meer de studio in met Avicii. De releasedatum van Rebel Heart staat gepland voor maart 2015, maar het album lekt een maand eerder al uit. Voor haar dertiende studioalbum gaat Madonna weer op wereldtournee, waarbij de zangeres op zaterdag 5 december 2015 de Ziggo Dome in Amsterdam aandoet.