Programma

Madonna brengt haar Blond Ambition tour in 1990 naar De Kuip

  1. Nieuwschevron right
  2. Madonna brengt haar Blond Ambition tour in 1990 naar De Kuip

De spectaculaire Blond Ambition tournee van Madonna was een mix van muziek, mode en controverse. De Amerikaanse zangeres deed onder andere Rotterdam aan. Bekijk de beelden hier!

Blonde Ambition was al een controversiële tour voordat Madonna haar eerste stap op het podium zette. De zangeres brengt in 1989 haar vierde album Like A Prayer uit, en daar wordt in religieuze kringen met afschuw op gereageerd. Zo noemt de Paus het "een van de meest satanische shows in de geschiedenis van de mensheid".

Madonna laat zich niet van de wijs brengen en gaat door, ook wanneer hoofdsponsor Pepsi zich terugtrekt en ze bijna gearresteerd wordt in Toronto. De reden: het onderdeel van de show waarin de zangeres masturbatie simuleert.

Rotterdam

Ondanks alle controverse is de Blond Ambition tournee uiteindelijk een groot succes. De reeks optredens brengt ruim zestig miljoen dollar op, in dat jaar doet alleen Michael Jackson het financieel beter met zijn tours.

Maar wanneer Madonna op 24 juli 1990 Rotterdam aandoet, is De Kuip niet uitverkocht: van de 45.000 plaatsen zijn er nog zo'n 5.000 beschikbaar in het stadion. Desondanks is het optreden van Madonna, pas haar tweede Nederlandse concert, een grote happening.

Bekijk hieronder naar een nieuwsuitzending uit 1990 naar aanleiding van de show:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Express Yourself

De opener van de Blond Ambition tournee is steevast het nummer Express Yourself, de tweede single van het Like A Prayer-album. Met de track geeft Madonna een statement over empowerment van vrouwen, iets dat ze met deze hele revolutionaire reeks optredens uit blijft stralen.

Bekijk hieronder hoe Madonna een van haar Blond Ambition-optredens opent met Express Yourself:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Madonna in de NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 van afgelopen jaar is Madonna vijf keer terug te vinden. Haar hoogste notering is voor Like A Prayer, dat op plek 806 genoteerd staat.

​Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie