NPO Radio 2 Top 2000

Deze vijf artiesten verbieden Trump hun muziek te gebruiken

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Deze vijf artiesten verbieden Trump hun muziek te gebruiken

Donald Trump heeft het de afgelopen jaren met heel wat artiesten aan de stok gehad. Hij draaide ongevraagd hun nummers tijdens bijeenkomsten. Met het oog op de verkiezingen gaan we vijf van deze artiesten langs.

The Rolling Stones

Trump draait al sinds 2016 muziek van The Rolling Stones tijdens zijn campagne. Vooral 'You Can't Always Get What You Want' is een favoriet. The Stones stuurden in 2016 al wettelijke waarschuwingsbrieven om duidelijk te maken dat zij zich niet willen associëren met Trump. In een interview met BBC vertelt Mick Jagger: "Het is een grappig nummer als afsluiter – een suffige ballad over drugs in Chelsea. Het is een beetje vreemd. Hij kon niet overtuigd worden om iets anders te gebruiken." Trump wilde er niks van horen en bleef het nummer gebruiken. The Rolling Stones zijn daarom naar BMI, een organisatie die auteursrechten beschermt, gestapt om te zorgen dat het voor Trump wettelijk verboden wordt om hun nummers te draaien.

Neil Young

Ook Neil Young heeft zijn mening over Trump niet verzwegen. Hij maakte zich al eerder bekend als tegenstander, maar wanneer de president zijn muziek tijdens bijeenkomsten gebruikt is de maat vol. Op Twitter liet hij weten dit niet goed te keuren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


​Ondanks zijn afkeer voor de president, wilde Young hem niet voor de rechter slepen om de aandacht van de regering niet af te leiden van de bestrijding van corona. Later verandert Young toch van gedachten. "Stel je voor dat je 'Rockin' In The Free World' hoort nadat deze president spreekt, alsof het zijn theme song is. Daar heb ik het niet voor geschreven", aldus de zanger in een uitgebreid statement op zijn website. Trump tweette daarop: "Ik vond het toch al niet zo'n goed nummer."

Linkin Park

Trump deelde op 18 juli een campagnefilmpje op Twitter waarin 'In The End' van Linkin Park te horen was. Een paar uur later was de video verdwenen. Het managementbedrijf van de band had namelijk melding gemaakt van copyright. Linkin Park tweet een dag later dat ze Trump niet steunen en hem absoluut geen goedkeuring hebben gegeven om hun muziek te gebruiken. Ook zij kozen ervoor een wettelijke waarschuwingsbrief naar de president te sturen.

Phil Collins

Phil Collins was net als zijn bovenstaande collega's niet te spreken over het feit dat Trump zijn nummer had gebruikt. De president leek 'In The Air Tonight' namelijk te gebruiken als satire op het coronavirus. Het team van de zanger stuurde daarom een waarschuwingsbrief naar de regering en het muziekblad Consequence of Sound krijgt deze in handen. In de brief laat het team weten het virus serieus te nemen en niet gediend te zijn van de satire: "Meneer Collins ziet de ogenschijnlijke trivialisering van het coronavirus niet door de vingers."

Creedence Clearwater Revival

Ook voormalig CCR-zanger John Fogerty stuurde Donald Trump een waarschuwing nadat Trump de muziek van de band zonder toestemming draaide. 'Fortunate Son' werd in 1969 uitgebracht ten tijden van de Vietnamoorlog. Fogerty is zelf veteraan en in het nummer keurt hij af hoe het land besloot mensen met de juiste connecties te helpen, terwijl miljoenen Amerikanen werden opgeroepen om voor het land te vechten. "Ik walgde van het feit dat sommige mensen vrijgesteld werden van het vechten voor ons land, omdat ze toegang hadden tot politieke en financiële privileges", zegt hij nu op social media. "Hij gebruikt mijn woorden en stem om een boodschap te verkondigen waar ik niet achter sta."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie