Podcast - Top 2000 a gogo
Dit is dé podcast over de Top 2000. Met de beste verhalen achter de nummers uit de lijst der lijsten en een inkijkje in de spannendste gebeurtenissen rondom de Top 2000. Maar vooral: heel veel muziek.

Afleveringen

#4 - Sylvia Robinson (S02)

Begin 1980 staan Wonder Mike, Big Bank Hank en Master Gee van The Sugar Hill Gang in de Nederlandse Top 40 op nummer 1 met ‘Rapper’s Delight’, de eerste hiphophit ooit. De drie rappers zijn bij elkaar gebracht door Sylvia Robinson, die met haar man Joe deze plaat uitbrengt als eerste release van een nieuw label genaamd Sugar Hill Records. Leo Blokhuis duikt in het leven van hiphop-pionier Sylvia Robinson die voor de jaren 80 zelf ook hits scoort en al in de jaren 50 van de vorige eeuw van zich laat horen.

#3 - 50 jaar Metal (S02)

In 1970 brengt de Britse groep Black Sabbath twee albums uit, met onder meer de hit ‘Paranoid’ waarop ze de heavy metal uitvinden. Niet dat de mannen dat zelf zo noemden destijds. Leo Blokhuis vertelt het verhaal hiernaartoe. Van wegbereiders als The Kinks (de harde gitaarrif van ‘You Really Got Me’) via Cream, Blue Cheer en Jimi Hendrix naar gitarist Tony Iommi van Black Sabbath en het ongeluk waarbij hij de topjes van twee vingers kwijtraakt. Door met zijn gitaar en versterker te experimenteren om toch te kunnen blijven spelen, komt hij met het grommende gitaargeluid dat het (heavy) metal geluid voorgoed zal veranderen.

#2 - Elton John – de vroege jaren (S02)

Elton John is met 300 miljoen verkochte albums wereldwijd een van de meest succesvolle artiesten aller tijden. Maar ook hij heeft ooit moeten sappelen. Leo Blokhuis duikt in de vroege jaren van Reginald Dwight, zoals hij dan nog heet, de jaren dat hij aan de kost komt als pianist in de groep Bluesology, sessiewerk doet op grote hits én zijn muzikale kompaan Bernie Taupin ontmoet. Deze week verschijnt een nieuwe box waarop vroeg, niet eerder uitgebracht werk van Elton John te horen is.

#1 - Simon & Garfunkel – The Sound Of Silence (S02)

In de eerste nieuwe aflevering van 2020 gaat het over het illustere Amerikaanse duo Paul Simon en Art Garfunkel en hoe zij na een valse start alsnog hun grote doorbraak beleven met The Sound Of Silence. Maar dan wel in een nieuwe elektrische versie waar Simon & Garfunkel zelf niets van wisten. En we horen over de Londense periode midden jaren 60 van Paul Simon.

#6 - Lovestories (S01)

In deze aflevering aandacht voor Crosby, Stills, Nash & Young. En dan voornamelijk over de vriendinnen van Steven Stills en Graham Nash: Judy Collins, Joni Mitchell en Rita Coolidge.

#5 - Try A Little Tenderness (S01)

Leo Blokhuis vertelt over het nummer Try A Little Tenderness, van een van zijn grote helden: Otis Redding. Dit nummer is altijd terug te vinden in zijn Top 2000-lijst.

#4 - De Muur (S01)

Het is precies 30 jaar geleden dat de muur viel in Berlijn. Leo Blokhuis staat in deze podcast stil bij deze gebeurtenis met muziek van Klein Orkest tot Pink Floyd en heel veel fraais daartussen.

#3 - The Eagles (S01)

Leo Blokhuis vertelt je alles over de carrières van de vier oprichters van The Eagles, en staat stil bij het album Desperado.

#2 - Jake Holmes (S01)

Leo Blokhuis vertelt vanuit zijn klaslokaal over Jake Holmes. Via hem worden namen als Frans Halsema, The Four Seasons, Led Zeppelin en Frank Sinatra aan elkaar verbonden. Wat blijkt: eigenlijk kent iedereen Jake Holmes. Vaak zonder het te weten.

#1 - Het ontstaan van de Top 2000 (S01)

Geloof het of niet, maar de Top 2000 was er bijna niet geweest. Het idee kreeg in eerste instantie maar weinig handen op elkaar. Leo Blokhuis spreekt de aanjagers van het eerste uur over deze strijd in de laatste weken van het millennium: oud-Radio 2 zendercoördinator en bedenker Kees Toering en oud-Radio 2 muziekcoördinator Ron Stoeltie. Een turbulente geschiedenis met een happy end.