NPO Radio 2 Top 2000

Grounds for Divorce van Elbow ontstond op een bierviltje

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Grounds for Divorce van Elbow ontstond op een bierviltje

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt zanger Guy Garvey van Elbow over het ontstaan van het nummer Grounds for Divorce en de inspiratie van zijn vriend Bryan Glancy.

Frontman Guy Garvey vond de inspiratie voor een van de bekendste tracks van Elbow in zijn stamkroeg. "Dit is 'a hole in my neighborhood' uit de tekst van Grounds for Divorce", vertelt de Engelsman over de kroeg. Het is de plek waar de barman weet wat Guy graag drinkt en waar hij de eerste zin van Grounds for Divorce op een bierviltje schrijft.

Op een avond zit Guy samen met een vriend in de kroeg. De melodie voor Grounds for Divorce heeft hij al klaar, het enige probleem is de tekst. Zijn vriend herinnert zich dat Guy de vorige dag iets op een een viltje heeft geschreven. "Ik droeg hetzelfde overhemd als de avond ervoor, en in het borstzakje zat een papiertje met de tekst", vertelt Garvey over die avond.

Het gouden medaille-moment

In 2008 wint Elbow de Mercury Music Prize met hun album The Seldom Seen Kid, waarvan Grounds for Divorce de eerste single was. "Je verwacht geen gouden medaille-moment in de muziek", vertelt Guy over de winst. "Maar dat is wel precies wat het was." Het winnende album is voornamelijk gewijd aan Garveys boezemvriend Bryan Glancy, die in 2007 is overleden. "Die Mercury Award ging rechtstreeks naar de schoorsteenmantel van Mandy, Bryans moeder."

'Zij zijn wie ik ben'

Guy is dankbaar dat hij Bryan heeft gekend, maar beseft de waarde van de vriendschap pas wanneer hij er niet meer is. "Wanneer ik neerslachtig was, was het verleidelijk om te denken dat mijn vriendschappen weinig voorstelden of oppervlakkig waren. Omdat ze in de kroeg waren ontstaan en iedereen altijd dronk", vertelt Guy. Hij twijfelt in die tijd of dit zijn echte vrienden zijn. "Maar toen ik Bryan verloor, besefte ik meteen: zij zijn mijn echte mensen, zij zijn wie ik ben."

Benieuwd naar de betekenis van het nummer Grounds for Divorce? Kijk dan hier de hele aflevering van Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elbow in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Elbow drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000. One Day Like This heeft de hoogste notering op plek 322.

Ster advertentie
Ster advertentie