NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal over 'Herman' uit Het Regent Zonnestralen

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal over 'Herman' uit Het Regent Zonnestralen

Het Regent Zonnestralen vertelt het verhaal van Herman: een man die in de krant leest dat hij niet meer in leven is. Maar dit is niet het enige nummer waarin Herman voorbijkomt...

Als Thomas Acda en Paul de Munnik elkaar ontmoeten tijdens audities voor de Kleinkunst Academie in 1988 zit het meteen goed. Het duo werkt in de jaren erna aan muziek en theatervoorstellingen, en brengt in 1997 hun eerste single uit: Als Het Vuur Gedoofd Is. De hoofdrol in de tekst van deze single is weggelegd voor Herman, die een jaar later ook weer verschijnt in Het Regent Zonnestralen.

Dromen

In Als Het Vuur Gedoofd is maken we voor het eerst kennis met Herman: een man die in wezen alles heeft wat hij zich maar kan wensen, maar toch diep ongelukkig is. Alle dromen die hij vroeger had, heeft hij door zijn gezinsleven niet kunnen bereiken, en daarom is hij zijn leven aan het overdenken in het Vondelpark. Het lijkt gedaan met Herman, tot we hem een jaar later weer treffen.

'Een mooi beeld'

In 1998 is namelijk Het Regent Zonnestralen daar. Diezelfde Herman leest in de krant dat hij niet meer in leven is. Om zijn dromen na te jagen, verkocht hij zijn auto, die vervolgens uit de bocht vloog. En dus denkt zijn familie dat hij niet meer in leven is: een spannende, maar perfecte reden om niet meer terug te keren naar huis en zijn dromen na te jagen. Een dubbel gevoel voor Herman, wat perfect slaat op de combinatie van regen en zon in de titel. De Munnik steekt de titel zelf wat luchtiger in. "We doen niet nodeloos ingewikkeld", vertelt hij aan De Volkskrant. "Het regent zonnestralen, dat is gewoon het moment dat de zon door de wolken breekt, dat je zo'n bundel zonnestralen ziet. Het is iets wat een kind zou kunnen zeggen. Een mooi beeld."

Het blijft hierna zo'n 11 jaar stil rondom Herman, tot we in 2009 weer over hem horen in het nummer Voicemail. Herman staat alleen met zijn testament op het treinspoor, tot een andere man bij hem komt staan. Ze raken aan de praat. De man nodigt hem uit om verder te praten met een biertje in een café, maar precies als Herman besluit mee te gaan, hoort hij de trein aankomen. Wat er daarna met Herman gebeurt, blijft een mysterie.

'Op een terras ergens in Frankrijk in de zon...'

Het Regent Zonnestralen is aanvankelijk geen hit als het in 1998 uitkomt. Toch groeit het nummer uit tot een echte klassieker. Zeg 'Op een terras...', en je zult snel aangevuld worden met '...ergens in Frankrijk in de zon'. Het nummer staat al jaren in de hoogste regionen van de NPO Radio 2 Top 2000 en staat in 2023 op plek 9 in De Koninklijke 500.

En dat het een echte klassieker is, bewijzen de mannen dubbel en dwars tijdens een serie reünieconcerten in 2023, waar ze na een pauze van zo'n 8 jaar de handen weer ineenslaan. Als ze Het Regent Zonnestralen inzetten, leent het publiek zich vrijwel direct als achtergrondkoor, en dat houden ze vol tot het nummer af is. Check het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Regent Zonnestralen in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat het nummer op plek 77 in de lijst der lijsten. Daarnaast staat het duo met 9 andere noteringen in de lijst. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de NPO Radio 2 Top 2000? Check dan hier onze statistieken!

De Koninklijke 500

Wij zijn op zoek naar de beste muziek van eigen bodem. Kies jij voor Smoorverliefd van Doe Maar of toch liever Love You More van Racoon? Geef jouw favorieten nu door!

Stem hier voor De Koninklijke 500

Ster advertentie
Ster advertentie