NPO Radio 2 Top 2000

Luister hier naar het laatste concert van Nirvana ooit

foto: Youtube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Luister hier naar het laatste concert van Nirvana ooit

Op 1 maart 1994 gaf Nirvana hun laatste concert ooit. De show vond plaats op de luchthaven in München bij terminal 1. Op YouTube is de audio van het complete concert terug te beluisteren.

De Duitse stad München is een van de vele plaatsen op de lijst van de Europese Nirvana-tour in 1994. Dat deze show de laatste ooit zou worden, zag niemand aankomen. Kurt Cobain had de hele tour al veel last van zijn stem en negeerde het doktersadvies om rust te nemen. De setting van de laatste show was alles behalve ideaal: de akoestiek in de hangaar, waar zo'n 3000 mensen in pasten, was erg slecht. Cobain merkte dit pas tijdens het optreden, omdat hij de soundcheck volledig heeft overgeslagen.

Laatste keer Heart-Shaped Box

Nirvana startte de avond met een cover van The Cars' My Best Friend's Girl. Dit was een van de eerste nummers die Cobain leerde spelen op de gitaar - volgens veel fans is het dan ook passend dat het nummer op de setlist van het allerlaatste optreden van Nirvana stond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De rest van het optreden wordt geplaagd door problemen. Zo valt de stroom uit na Drain You en gaat de stem van Cobain gaat steeds harder achteruit. Nirvana sloot de setlist af met Heart-Shaped Box, bedankte het publiek en liep het podium af. Heart-Shaped Box is hiermee het laatste nummer dat Kurt Cobain ooit live heeft gespeeld, want de rest van de shows werden gecancelled.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Begin van het einde

Cobain volgt na deze avond tóch het advies van de dokter op en neemt rust. Hij vliegt naar Rome om in een hotel bij te kunnen komen, maar ook daar gaat het mis. De zanger raakt op 4 maart in coma door het gebruik van een kalmeringsmiddel in combinatie met champagne. Kurt wordt de volgende dag wakker in het ziekenhuis.

Afkickkliniek

Cobain vliegt terug naar zijn woonplaats Seattle, waar het opnieuw misgaat. Zijn vrouw Courtney Love belt op 18 maart de politie met de mededeling dat haar man zichzelf heeft opgesloten en dreigt zelfmoord te plegen. De politie neemt Cobains wapens in beslag. Zijn volgende locatie is een afkickkliniek in Californië, maar daar heeft hij het na een paar dagen helemaal gehad. Cobain verlaat de kliniek en verdwijnt van de radar.

Afscheidsbrief

Zijn moeder maakt zich ernstige zorgen en besluit op 2 april om Cobain als vermist op te geven. Zes dagen later wordt hij dood gevonden in zijn huis in Seattle. De zanger heeft zichzelf van het leven beroofd. Hij laat een afscheidsbrief achter waarin hij schrijft al geruime tijd geen zin meer te hebben in het maken van muziek. "I don't have the passion anymore and so remember, it's better to burn out than to fadeaway", aldus Cobain in de brief.

Nirvana in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Nirvana tien keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Smells Like Teen Spirit daalt met vijf plekken naar nummer 32. Iets lager, op nummer 145, vinden we Come As You Are. Benieuwd naar de rest van de nummers in de lijst? Check hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie