Muzieknieuws
BNNVARA

30 jaar geleden speelde Nirvana hun legendarische concert in Paradiso

foto: Kurt Cobain / ANPfoto: Kurt Cobain / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 30 jaar geleden speelde Nirvana hun legendarische concert in Paradiso

Terug naar 1991: Nirvana speelde dat jaar in een uitverkocht Paradiso. Tegenwoordig wordt het concert bestempeld als hét beste optreden van de band ooit. Cameraman Sander Snoep en programmamaker Bram van Splunteren waren erbij en in Spijkers met Koppen blikken ze terug.

Het was het najaar van 1991 en in Amerika stoot Nirvana met hun nieuwe album Nevermind, Michael Jackson met Dangerous van plek één in de Billboard-album-lijst. Precies in die periode op 25 november, zou de band een concert in de Melkweg in Amsterdam geven. Maar de hype rondom deze drie wilde gasten was zo groot, dat het werd verplaatst naar Paradiso.

Programmamaker Bram van Splunteren goed door dat deze band hot was. "We hadden wel de nieuwe plaat, Nevermind, gehoord. Opvallend aan die plaat was dat er allemaal hele goede liedjes op stonden. Het had wel die heftige sound van de vorige plaat, maar opeens waren de nummers heel erg meezingbaar. En hadden ze dus ook commercieel 'appeal'."

Paradiso was dan ook helemaal uitverkocht. Mensen boden op straat flinke bedragen voor een kaartje dat misschien nog werd verkocht. Van Splunteren mocht voor het VPRO-programma Onrust het concert vastleggen op film. Met vijf camera's en een goede geluidswagen ging hij naar de Amsterdamse poptempel. Één van zijn cameramensen, Sander Snoep, kreeg het plekje vlak naast zanger Kurt Cobain toegewezen. Het werd een unieke concertregistratie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Op een meter van Kurt Cobain

Snoep stond uiteindelijk de hele avond te filmen op ongeveer één meter afstand van de Nirvana-frontman. Hij had erg snel door dat het een 'hete' avond zou worden. "Je moet je voorstellen, binnen vijf minuten brak echt de hel los in Paradiso. De hele zaal stond te koken, iedereen werd helemaal gek." Snoep werd door de ruige sfeer helemaal meegezogen in dat optreden en probeerde Cobains gezicht in de lens te vangen.

Echter was Cobain daar niet van gediend en begon de zanger Snoep weg te duwen. Zelf had Snoep niet het idee dat het een conflict was met Cobain. "Het voelde ook niet agressief aan. Hij probeerde me alleen met zijn gitaar van het podium af te duwen." Dat liet Snoep natuurlijk niet gebeuren, want hij had geen zin om van het minimaal anderhalve meter hoge podium in Paradiso met camera en al naar beneden te vallen.

Het concert wordt tegenwoordig door kenners als legendarisch gezien. Het is typisch zo'n concert dat wanneer je vraagt aan mensen of ze erbij waren, dat je in totaal op wel 25.000 man uitkomt, terwijl er ongeveer 800 in Paradiso passen. De filmopnames werden in 1991 al direct verkocht aan de platenmaatschappij van Nirvana. Bij de recent uitgebrachte luxe 30-jarige jubileum-uitgave van Nevermind krijg je ook een blue-ray disc met de de beelden van het concert in Paradiso.

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Sander Snoep en Bram van Splunteren bij Spijkers met Koppen? Luister het fragment hieronder:

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie