NPO Radio 2 Top 2000

Top 2000 Award voor Golden Earring: 'Wennen aan het idee dat we nooit meer gaan spelen'

foto: Emma Pot
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Top 2000 Award voor Golden Earring: 'Wennen aan het idee dat we nooit meer gaan spelen'

Golden Earring heeft de NPO Radio 2 Top 2000 Award van 2021 in de wacht gesleept. Tijdens Annemieke's A-Lunch ontvingen bassist Rinus Gerritsen en drummer Cesar Zuiderwijk de prijs van Annemieke Schollaardt.

Het was een historisch Golden Earring-jaar. De grootste Nederlandse rockband aller tijden hield na maar liefst zestig jaar op te bestaan. Na de ALS-diagnose van gitarist George Kooymans besloten de leden dit jaar afscheid te nemen.

Het afscheid van Golden Earring, een van de weinige Nederlandse acts die wist te scoren in de Amerikaanse hitlijsten, zorgde voor een flinke stijging in de NPO Radio 2 Top 2000 van dit jaar. Niet alleen wist Radar Love te stijgen naar de zesde plek in de lijst der lijsten, de hoogste notering aller tijden, maar alle andere Earring-songs in de Top 2000 stegen. Daarnaast zijn er maar liefst zeven nieuwe nummers van Golden Earring in de lijst terug te vinden.

Het zorgt ervoor dat de band uit Den Haag is uitgegroeid tot de Nederlandse hofleverancier voor de Top 2000. Deze eer levert de groep de NPO Radio 2 Top 2000 Award voor 2021 op. Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk namen de prijs in ontvangst bij Annemieke's A-Lunch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afscheidsconcert

Door het onverwachte afscheid bleek het Golden Earring-optreden in Ahoy in 2019 achteraf het afscheidsconcert van de band. "Het mooie is dat we totaal niet wisten dat we ermee zouden stoppen", vertelt Gerritsen. "We waren eigenlijk in topvorm."

Het is nog vreemd voor Zuiderwijk om te beseffen dat de groep haar laatste optreden gespeeld heeft. "Je moet nog aan het idee wennen dat je nooit meer gaat spelen met deze band", geeft de drummer aan.

Nadat de band in 2015 en 2017 in de Ziggo Dome speelde met strijkers, was het optreden in Ahoy een intieme show, met alleen de vier bandleden op het podium. "Het was eigenlijk The Naked Truth in het groot", geeft Gerritsen aan, doelend op het akoestische livealbum van de band uit 1992.

De groep heeft dan ook besloten om die show in Ahoy, die door de geluidsman op meerdere sporen was opgenomen, uit te brengen op dvd, cd en lp.

Golden Earring in de NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 van 2021, waarvan de lijst donderdagmiddag bekend is gemaakt, is Golden Earring maar liefst achttien keer terug te vinden. Radar Love staat op de zesde plek in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie