NPO Radio 2 Top 2000

De beroemde gezichten op de albumhoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

foto: Cover Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De beroemde gezichten op de albumhoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Wanneer The Beatles in 1966 stoppen met touren, hebben ze alle tijd om zich te focussen op het opnemen van nieuwe muziek. Met hun nieuwe album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band slaat de Fab Four flink aan het experimenteren.

Als Paul McCartney en een roadie tijdens hun vlucht aan het eten zijn, vraagt de roadie of Paul hem de zout en peper kan aangeven. “Ik dacht dat hij zei ‘Sergeant Pepper’”, vertelt Paul in zijn documentaire McCartney 3,2,1. Vervolgens voegt de muzikant daar Lonely Hearts Club Band aan toe. De naam van het nieuwe album was geboren.

Innovatief

Met onder meer klassieke en psychedelische invloeden laten de Fab Four zich op hun nieuwe plaat van een andere kant horen. Daarmee gaan The Beatles door met de experimentele weg die ze een jaar eerder inslaan met het album Revolver.

Behalve de vernieuwende muziek, is ook de albumhoes innovatief. Op de cover worden The Beatles afgebeeld als bandleden van de fictieve Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Op de iconische plaat worden ze geflankeerd door 66 beroemde ‘fans’. “Om ons in te leven in de Sgt. Pepper’s band, begonnen we na te denken over wie onze helden zouden kunnen zijn,” vertelt Paul McCartney. “Dat kon echt iedereen zijn.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opmerkelijk verzoek

Voor de invulling van de albumhoes mag ieder bandlid van The Beatles zelf een lijst met personen opgeven. De meest opmerkelijke verzoekjes komen van John Lennon, die voorstelt om Adolf Hitler en Jezus op de plaat te portretteren. Zij halen het definitieve ontwerp uiteindelijk niet. Dat is maar goed ook, aangezien John Lennon een jaar eerder de uitspraak doet dat The Beatles populairder zijn dan Jezus. Iets wat bij veel Christelijke aanhangers in het verkeerde keelgat schiet.

Wie wél op de albumhoes staan, zijn onder meer Bob Dylan, Lewis Carroll, Albert Einstein en de wassen beelden van The Beatles uit het Madame Tussauds. Uiteraard staan de echte Fab Four ook op de cover, maar nu als alter ego’s van de Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club.

foto: Omslag albumhoes Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Grammy

De eerste schetsen voor de albumhoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band worden gemaakt door Paul McCartney. Hij haalt zijn inspiratie uit een foto van zijn vaders band, die in de jaren twintig tijdens een concert op de foto gaan met hun chique geklede achterban. Kunstenaars Peter Blake en Jann Haworth komen vervolgens met het idee om de band af te beelden vanuit een park. In 1968 ontvangen zij een Grammy voor het meesterwerk dat zij produceren.

Het ontwerp van de albumhoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band kost The Beatles een vermogen. Waar het maken van een cover eind jaren zestig normaal zo’n 75 pond kost, betalen The Beatles 3.000 pond voor het maken van de voorplaat. Omgerekend zou dat vandaag de dag 60.000 euro zijn.

Heruitgave

In maart 2017 is het vijftig jaar geleden dat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uitgebracht wordt. Ter ere van het gouden jubileum brengt Giles Martin, zoon van Beatles-producer George Martin, het album opnieuw uit. Het is de eerste keer dat het album in volledig stereo wordt uitgegeven.

foto: Omslag heruitgave Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

The Beatles in de NPO Radio 2 Top 2000

The Beatles staan in 2020 dertig keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band staan A Day In The Life (319), de titeltrack (1022), Lucy in the Sky with Diamonds (1092), When I'm Sixty-Four (1390) en She's Leaving Home (1470) in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie