Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: Harry Nilsson, ook The Beatles waren fan

foto: Instagramfoto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Harry Nilsson, ook The Beatles waren fan

Harry Nilsson zong de sterren van de hemel. De leden van The Beatles waren fan, net als Blokhuis. Vorige week figureerde de zanger in de podcast over John Lennon en Paul McCartney, deze week staat Nilsson zelf centraal in de laatste editie van Blokhuis de Podcast voor dit jaar.

In de jaren 60 werkte Nilsson in de avonduren bij een bank en overdag schreef hij liedjes voor muziekuitgevers. Enkele hiervan werden uitgegeven, maar het lukte Nilsson maar niet om als artiest bekend te raken. Nadat hij in 1967 een contract tekende bij RCA Records werd zijn eerste studioalbum genaamd Pandemonium Shadow Show uitgegeven, dat nauwelijks aansloeg bij het publiek. Wel ontving het een positieve reactie van Beatleslid John Lennon. Bij een persconferentie van Apple Records noemde Paul McCartney en John Lennon Nilsson als hun favoriete artiest.

Bevriend met The Beatles

In 1971 brak Nilsson dan eindelijk door met het album Nilsson Schmilsson. Waarvan in Amerika meer dan een miljoen exemplaren verkocht werden. De single Without You (geschreven door Badfinger) werd een nummer één-hit. Ook door de film The Point, waar Nilsson de muziek voor schreef, kreeg hij veel aandacht.

Het einde van zijn muzikale carrière

Nillson werkte vervolgens aan de film Son of Dracula samen met Ringo Starr en hij was bevriend met John Lennon toen hij Yoko Ono verliet. Lennon produceerde dan ook zijn volgende album: Pussy Cats. Tijdens het opnemen van dit album, scheurt Nilsson een van zijn stembanden, waardoor hij niet meer kon zingen. Pussy Cats was het laatste album van Nilsson die de Amerikaanse top honderd bereikte. Intussen verloor zijn label interesse.

Harry Nilson, de man die zelden een interview gaf en amper een podium beklom, gaf zijn muzikale carrière op en zette zich in tegen het illegaal verspreiden van handwapens. In 1993 kreeg hij een hartaanval en in 1994 overlijdt hij aan hartfalen. 52 jaar oud. In 2019 kwam er nog een onvoltooid album uit, Lost and Found. Hij liet in totaal 19 albums na, deze man heeft een schat aan prachtige muziek gemaakt.

Meer weten over de muzikale carrière en het leven van Harry Nilsson? Je hoort het in Blokhuis de Podcast!

#40 - Harry Nilsson, ook the Beatles waren fan (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie