Artiest

The Beatles

  1. Artiestenchevron right
  2. The Beatles
John, Paul, Ringo en George. Kortom, The Beatles: de grootste en meest succesvolle band allertijden. Men neme vier brave jongens met identieke kapsels en nette pakken met stropdassen aan. Maar dit blijkt niet meer dan een startpunt. Hoe ze het doen is een mysterie, maar de heren brengen binnen de kortste keren een massahysterie en muziekrevolutie teweeg zoals tot dan toe niet is voorgekomen.

Beatle-mania

Deze 'Beatle-mania' is het startsein voor een decennium waarin de wereld-maatschappij ook verandert. De jongeren nemen niet alles zomaar vanzelfsprekend aan, en zetten zich af tegen het gezag. Ze creëren hun eigen wereld met vooral veel vredestekens (en drugs...). Maar er wordt vooral veel muziek gemaakt. The Beatles zijn in die tijd een grote invloed op het openbare leven. Maar ach... “We waren gewoon vier kerels uit Liverpool die toevallig heel, heel erg groot werden. Da’s alles”, aldus Lennon. 

Liverpool

Een van de belangrijkste data van de muziekgeschiedenis is 6 juli 1957. Op die dag gaat een scholier, Paul McCartney genaamd, op een 'gardenfete' bij St. Peters Church kijken bij een optreden van The Quarrymen, een plaatselijke skiffle band uit Liverpool. In die band speelt ene John Lennon. Een paar uur later worden de twee aan elkaar voorgesteld. Lennon besluit Paul McCartney bij de band te halen en op zijn beurt weet McCartney nog wel een gitarist, een vriend van hem: George Harrison. Het trio zou de vaste kern van de band blijven in een periode waarin de bezetting van de band vaak verandert. En de naam? John Lennon droomt dat een man met een grote, roze, brandende taart aankomt, die zei: “Vanaf nu heten jullie The Beetles (= de kevers) met een A.” Op dat moment zijn The Beatles geboren.

Het circus barst los

De band gaat, nog totaal onbekend, naar Hamburg. Daar spelen ze in de beruchte rosse buurt, in ranzige cafés en dubieuze nachtclubs. In de Duitse stad ontwikkelen ze een indrukwekkende podium act; urenlang houden ze het publiek bezig en spelen onafgebroken. Eenmaal terug in Liverpool, komt drummer Ringo Starr de band versterken en groeien The Beatles uit tot dé plaatselijke sensatie. Een manager, de befaamde Brian Epstein, besluit de band onder zijn hoede te nemen. Vanaf dan gaat hun carrière in de kever 200 kilometer per uur de berg op. Ze nemen hun eerste plaat op -Please Please Me (1963) - en scoren hun eerste hit met 'Love Me Do'. Vanaf deze release barst het circus los.

Succes

The Beatles krijgen succes door heel Europa en bereiken ook na hun toer door Amerika daar de nummer één positie. Alles wat de band aanraakt, verandert in goud. Iedere single die wordt uitgebracht, staat in de hele wereld op nummer één. Overal waar The Beatles komen, breekt chaos uit door de duizenden gillende meiden die aan de kant van de weg staan. Tijdens concerten wordt zo hard geschreeuwd dat de band haar eigen muziek niet eens kan horen. Maar The Beatles worden muzikaal steeds volwassener (lees: briljanter) en zijn de chaos om hen heen zat. Ze besluiten rond 1966 niet meer op te treden, maar alleen platen en films te maken. De samenwerking met George Martin wordt intenser.

Drugs en drank

Als gewerkt wordt aan het album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967) komt de band voor het eerst in aanraking met de drug LSD, wat grote invloed op hen persoonlijk maar ook op de muziek heeft. Ook laten ze zich inspireren door oude r&b, de Indiase cultuur & spiritualisme, en moderne tot klassieke dichtkunst.  In 1968 wordt de animatiefilm Yellow Submarine uitgebracht, geïnspireerd op de gelijknamige song. The Beatles hebben vooraf weinig trek in dit filmproject, maar bij het zien van de resultaten besluiten ze mee te werken aan een epiloog waarin zij zelf te zien zijn. 

Brian Epstein

Als manager Brian Epstein in augustus 1967 overlijdt door een combinatie van medicijnen en drank, beginnen voor de Beatles de problemen. Zakelijk en logistiek heeft Epstein namelijk alles in handen en binnen de groep heersen grote meningverschillen over de verdere gang van zaken. Het lijkt er ook op dat de band wat op elkaar uitgekeken is. De opnames gaan moeizaam en om de beurt kondigen de bandleden aan te vertrekken. In die sfeer verschijnt het conceptalbum en tv-project Magical Mystery Tour (1967) en het eerste album op hun Apple-label, The Beatles (The White Album) (1968). 

Yoko Ono

John Lennon krijgt in die periode een relatie met kunstenares Yoko Ono. Het koppel is altijd bij elkaar en ook bij plaatopnames zit ze naast Lennon. Tussen Yoko en de andere bandleden klikt het echter niet al te best en dat verhoogt de spanningen in de band. 

Einde

Na het album Let It Be (1970) gaan The Beatles uit elkaar, al wordt dat nooit officieel aangekondigd. Aan het leven van John Lennon komt in 1980 een tragisch einde. Hij wordt voor zijn huis doodgeschoten door een geflipte fan die een aantal minuten daarvoor nog een handtekening had gevraagd. (En had gekregen.) Paul McCartney richt na The Beatles met zijn vrouw Linda de band Wings op, waarmee hij opnieuw wereldwijd succes boekt.

Anthology

De drie resterende Beatles komen nog een keer samen om de Anthology serie uit te brengen die bestaat uit een aantal cd's, een boek en een reeks verklarende videobanden. Hierop staat ook het 'nieuwe' Beatlesnummer 'Free As A Bird', waarvoor een oude stemopname van John is aangevuld met muziek en zang van de overgebleven drie.

Leven na de Beatles

McCartney mag zich aan het begin van de 21e eeuw de rijkste popmuzikant ter wereld noemen. Ringo Starr scoort ook een aantal hitjes solo en houdt zich later bezig met produceren. George Harrison is solo vrij succesvol en organiseert het legendarische Concert For Bangladesh (1971). Hij maakt aan het eind van de jaren tachtig nog deel uit van The Traveling Wilburys, samen met o.a. Roy Orbison en Bob Dylan. Hij overlijdt op 29 november 2001 aan kanker.

LOVE

Het album LOVE uit 2006 is geen echt 'nieuw' Beatles-album, maar de twee overgebleven Fab Four leden plus de echtgenotes van Lennon en Harrison én de legendarische, originele producer, die reeds de leeftijd van 80 jaar heeft bereikt, zijn ermee gemoeid.Paul McCartney en Ringo Starr vragen Sir George Martin, ook wel de vijfde Beatle genoemd, om experimentele mixen te maken van oude Beatles-songs voor een samenwerking met Cirque du Soleil.

Nieuwe single?

Met archiefmateriaal van een oude Lennon-track, die Sir Paul McCartney van Lennon's ex-vrouw Yoko Ono heeft gekregen, wordt mogelijk een nieuwe Beatles-song gemaakt. Het nummer heet 'Now And Then'.

9-9-9

Op 9 september 2009 komt de gehele collectie van Beatles-albums in geremasterde kwaliteit uit op cd. Ook verschijnt het computerspel Beatles Rockband. De Beatles staan weer in het middelpunt van de belangstelling. Tijdens de The Best Of... week op Radio 2 worden de resultaten van een groot muziekonderzoek bekend gemaakt: de Beatles zijn de favoriete artiesten allertijden volgens Nederland.