NPO Radio 2 Top 2000

Een brutale vis was de inspiratie voor Pixies-hit Where Is My Mind?

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Een brutale vis was de inspiratie voor Pixies-hit Where Is My Mind?

Where Is My Mind? van de Pixies is, mede door het succes van Fight Club, uitgegroeid tot de bekendste track van de band. Frontman Black Francis kreeg de inspiratie voor het nummer terwijl hij in zee zwom.

In de late jaren 80 schieten de Pixies uit de startblokken met debuutplaat Surfer Rosa. Hoewel opvolger Doolittle uit 1989 gezien wordt als hét meesterwerk van de alternatieve rockband, bevat dat eerste album hun bekendste nummer: Where Is My Mind?

Tijdens het schrijven van die track grijpt frontman Black Francis terug naar een middelbare schoolreis naar de Bahama’s, vertelt hij in 2020 aan The Guardian. “Ik zwom in het heldere oceaanwater en er was een kleine vis – een centimeter of tien lang, totaal niet gevaarlijk – die me agressief bleef volgen en porren. Hij bleef maar doorgaan. Ik dacht: ik moet weg van deze gestoorde fucking vis.”

Quote

I was swimmin’ in the Caribbean / Animals were hiding behind the rocks / Except the little fish / Bumped into me, I swear he was trying to talk to me, koi-koi / Where is my mind?

Pixies, Where Is My Mind?

Jaren later besluit Francis om die ervaring te gebruiken voor Where Is My Mind?, dat hij schrijft in het appartement dat hij met zijn toenmalige vrouw deelt. “Op een dag was ze in de badkamer bezig met haar make-up. Ze was nogal een goth, dus dat duurde even”, vertelt de zanger. “Ik was in de slaapkamer met dit nummer bezig en zij stak haar hoofd door de deuropening – de enige keer dat ze dat ooit deed met een liedje – en zei: ‘Dat is een goeie, maak hem af.’”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het nummer dat de band samenvat

Where Is My Mind? komt terecht op debuutalbum Surfer Rosa uit 1988, dat de Pixies opnemen met Steve Albini, de producer die achter de knoppen zit bij platen van onder andere Nirvana, PJ Harvey, Cloud Nothings en Manic Street Preachers.

“Steve’s houding was tamelijk onverschillig, het was min of meer: ‘Laten we dat maar eens proberen’”, vertelt Francis over de samenwerking met de producer. “Maar ik denk dat zijn houding werkte, omdat het pasten bij onze naïviteit. We wisten niet wat we deden, maar we deden het goed. (…) Als je één nummer uit zou moeten zoeken om ons samen te vatten als band, dan zou dit hem zijn. Het is emblematisch voor wat we doen met de dynamiek tussen hard en zacht.”

Fight Club

Hoewel de Pixies in de alternatieve rockkringen van het begin af aan al op waarde worden geschat, komt het grote mainstreamsucces pas in 1999, dankzij Fight Club. In de slotscène van de film van David Fincher is Where Is My Mind? te horen, terwijl de hoofdpersoon ziet hoe de wolkenkrabbers om hem heen instorten.

De boodschap van Where Is My Mind? – de existentiële vraag over waar je verstand gebleven is – blijkt een perfecte match met de innerlijke strijd van het naamloze hoofdpersonage van Fight Club. Terwijl zijn terroristische campagne tegen de consumptiemaatschappij op een nihilistische climax af dendert, begint de overstuurde gitaar uit het intro van het Pixies-nummer te spelen en zegt Edward Norton de iconische zin: “You met me at a very strange time in my life.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fight Club is een enorme hit, en Where Is My Mind? komt er vol door in de spotlights te staan. “Het was een geweldige scène waarin het nummer gebruikt werd”, beaamt Francis, die nog altijd ziet hoe een nieuwe generatie de song ontdekt. “Ik luister er alleen naar wanneer hij langskomt in een koffiezaak of zoiets”, vertelt hij. “Het is grappig, zeker als ik in een plek vol met jonge hipsters zit, en ik daar als man van middelbare leeftijd met flinke pens mijn espresso kom halen.”

“Het is het nummer dat mijn hypotheek betaalt, the gift that keeps on giving”, vervolgt Francis. “Ik krijg wekelijks vragen of het gebruikt kan worden in een reclame, film of tv-serie. Ik zeg ja tegen alle verzoeken.”

Where Is My Mind? in de NPO Radio 2 Top 2000

Op succes in de NPO Radio 2 Top 2000 hebben de Pixies nog iets langer moeten wachten: Where Is My Mind? komt in 2022 voor de allereerste keer in de lijst terecht, op plek 896. Het is niet de eerste keer dat de band in de lijst te vinden is, van 2016 tot en met 2021 staat Monkey Gone To Heaven in de Top 2000 genoteerd.

Ster advertentie
Ster advertentie