Artiest

Pixies

  1. Artiestenchevron right
  2. Pixies
Toonaangevende band die bands als Nirvana beïnvloedt. Na een succesvolle carrière in het alternatieve rockcircuit gaat de band in 1992 uit elkaar. Zanger/gitarist Frank Black richt zijn eigen Frank Black and the Catholics op en gitariste/zangeres Kim Deal richt de Breeders op. In 2003 komt de band weer bij elkaar in de originele bezetting.

Start-Stop

Pixies worden in 1986 opgericht in Boston, Massachusets. De ruggegraat van de band wordt gevormd door zanger Black Francis en bassiste Kim Deal. In 1988 brengen ze hun eerste album uit: Surfer Rosa. Het wordt een college radio-hit: de start-stop-dynamiek van de band (later veelvuldig gebruikt door onder andere Nirvana), het bas-en gitaargeweld en de snijdende teksten van Black Francis zorgen voor een ware undergroundsensatie.

Doolittle

Opvolger Doolittle verschijnt in 1990 en bevestigt de status van Pixies als alternatieve helden. Iets toegankelijker dan het eerste album wordt Doolittle en single 'Monkey Gone To Heaven' zelfs een bescheiden hit op de reguliere radio. 

Spanningen

Tijdens en na de opnamen voor de volgende albums, (Bossanovaen Trompe Le Monde) ontstaan spanningen binnen de band. Kim Deal wil haar eigen songs ook op de Pixies-albums; Black Francis weigert. Kim Deal stapt vervolgens uit de band en richt The Breeders op (die in 1993 een wereldhit scoren met het album Last Splash en vooral de single 'Cannonball'). Het betekent het voorlopige einde van de Pixies.

Reünie

Na lange tijd (en voorzichtige toenaderingspogingen tussen Black Francis en Kim Deal) gebeurt in 2004 waar velen op hoopten: de band keert terug op het podium. Gedurende het eerste decennium van de 21e eeuw wordt volop getourd, maar een nieuw album volgt pas in 2013. Indie City is feitelijk een samenraapsel van eerder uitgebrachte EP's. In 2014 staan The Pixies op het Best Kept Secret festival.