NPO Radio 2 Top 2000

Franz Ferdinand maakte Take Me Out om meisjes aan het dansen te krijgen

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Franz Ferdinand maakte Take Me Out om meisjes aan het dansen te krijgen

In een nieuwe Top 2000 a gogo vertellen frontman Alex Kapranos en bassist Bob Hardy van Franz Ferdinand over hun doorbraakplaat Take Me Out. De track uit 2004 is de afgelopen jaren een vaste waarde in de NPO Radio 2 Top 2000.

Tijdens een rondleiding door hun thuisstad Glasgow vertellen Kapranos en Hardy over hun begindagen als Franz Ferdinand. De twee muzikanten kenden elkaar van de kunstacademie en werkten in hetzelfde restaurant, toen Kapranos Hardy overtuigde om een band te vormen.

Twee noten

Wanneer Take Me Out een gigantische hit wordt, waarmee Franz Ferdinand festival na festival verovert, hebben de bandleden nog amper muzikale ervaring. “Elke avond was het een feest, omdat ik er weer mee was weggekomen”, vertelt Hardy over zijn gebrek aan vaardigheden op de basgitaar – toen hij bij de band kwam, kon hij slechts twee noten spelen.

Want Franz Ferdinand is niet ontstaan om ingewikkelde muzikale werken te maken, maar om meisjes te laten dansen, vertelt Kapranos. “Het is leuk optreden als de mensen bewegen, dat geeft energie”, zegt hij. “Veel muziek van bands die in die tijd in Glasgow optraden was van die vlakke, bedeesde rock. En al die optredens waren saai, echt verdomde saai.”

Bekijk de volledige aflevering hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Franz Ferdinand in de NPO Radio 2 Top 2000

Take Me Out is sinds 2015 als enige Franz Ferdinand-notering terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 staat het nummer op plek 865.

Ster advertentie
Ster advertentie