Artiest

Franz Ferdinand

  1. Artiestenchevron right
  2. Franz Ferdinand
Schotse band die in 2004 de eerste Engelse 'Next Big Thing' hype wordt. In januari doet de band een signeersessie in een Londense platenzaak die helemaal uit de hand loopt. Rijen fans staan tot om de hoek van de straat. Met 'Take Me Out' wordt de band bekend door heel Europa en de Verenigde Staten.

Oostenrijkse hertog

Franz Ferdinand is vernoemd naar de Oostenrijkse hertog wiens moorddadige dood de directe aanleiding was voor de Eerste Wereldoorlog. Alex Kapranos van Franz Ferdinand heeft ooit bas leren spelen van Mick Cooke van Belle & Sebastian.

Kunstzinnige inslag

De bandleden van Franz Ferdinand hebben een kunstzinnige inslag. Zo hebben ze een rare voorkeur voor oefenruimtes. Vanaf hun debuutoptreden in een slaapkamer op een all-girl happening (kunstvorm) oefent de band voortaan in een art deco-pakhuis totdat ze gedwongen uitgezet worden. De band verhuist de oefenruimte naar een negentiende-eeuwse leegstaande gevangenis. Optredens daar lopen vaak uit op grootscheepse rellen waar de politie aan te pas moet komen. 

Darts Of Pleasure

Ondanks de wilde levensstijl van de band, slaagt de band er toch in om voldoende nummers op te nemen om een album mee te vullen. Ze tekenen in 2003 een platencontract bij Domino en brengen 'Darts Of Pleasure' uit. Ze spelen de rest van dit jaar in diverse voorprogramma´s, onder andere van Interpol; een band waar ze vaak mee worden vergeleken.

Franz Ferdinand

Hun tweede single is ´Take Me Out´ en levert de band begin 2004 aardig wat publiciteit op in Schotland en Engeland. Ze brengen hun debuutalbum Franz Ferdinand uit en dat wordt meteen een internationaal succes; mede door de spectaculaire clip van ´Take Me Out´. Ook latere singles als 'Matinee' en 'This Fire' hebben succes.

Succes

Het gaat goed met de band. Ze treden over heel de wereld op, waaronder een optreden bij David Letterman. Ook worden ze twee keer genomieerd voor de European Music Awards. Daarnaast geven ze tijdens de uitreiking van de EMA´s in Rome een optreden.

Tweede album

In het najaar van 2005 is het tweede album van Franz Ferdinand klaar. ’Do You Want To’, de eerste single, wordt al op 16 augustus de ether ingestuurd. Die week staan de mannen ook op Lowlands. De opnames van het album vinden met enige spoed plaats, de band wil koste wat het kost voorkomen dat het album pas in 2006 zou uitkomen, omdat ze dat veel te lang vinden duren. Om die reden woont Alex Kaprenos dan ook niet het huwelijk bij van gitarist Nick Mc Carthy, omdat hij van de band verder moet werken aan de mixen voor het album. Album You Could Have It So Much Better with Franz Ferdinand verschijnt op 3 oktober van 2005 in de winkels, in december staat de band voor een volle Heineken Music Hall. De tweede single van dit album is 'Walk Away'. Het nummer komt begin december uit. 

Pinkpop 2006

Na een succesvolle concertreeks breekt het festivalseizoen aan voor de band. Ze spelen dan ook veelvuldig en doen in juni 2006 ook Pinkpop aan waar ze op het hoofdpodium spelen.

Tonight

Op 26 januari 2009 komt het derde album Tonight: Franz Ferdinand uit. De eerste single is Ulysses. Achteraf gezien zegt Kapranos over: "The last record (You Could Have It So Much Better With Franz Ferdinand) was... Like a teenager having sex." Het nieuwe album is volgens de band zelfverzekerder en geschikter voor op de dansvloer. 'No You Girls' en 'Can't Stop Feeling' zijn de twee volgende singles van Tonight: Franz Ferdinand. Met het nieuwe album en de nieuwe singles touren ze in 2009 door Noord-Amerika en Europa . Ook zijn ze in de zomer van 2009 bijvoorbeeld op Rock Werchter en Pinkpop te zien.

Right Thoughts, Right Words, Right Action

In 2013 brengt Franz Ferdinand de opvolger van Tonight: Franz Ferdinand (2009) uit. Right Thoughts, Right Words, Right Action gaat terug naar de roots van de band en frontman Alex Kapranos typeert het album bijna liefkozend als "the intellect vs. the soul, played out by some dumb band." In augustus 2013 staat Franz Ferdinand op Lowlands festival.