NPO Radio 2 Top 2000

Eurythmics schreef Sweet Dreams (Are Made of This) tussen de ruzies door

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Eurythmics schreef Sweet Dreams (Are Made of This) tussen de ruzies door

Het duistere Sweet Dreams (Are Made of This) zorgde voor de doorbraak van Eurythmics. Het nummer kwam tot stand tijdens een ruzie tussen leden Annie Lennox en Dave Stewart.

Annie Lennox en Dave Stewart hebben al een flinke voorgeschiedenis wanneer ze in 1980 Eurythmics oprichten. De Schotse zangeres en Engelse producer hebben niet alleen samen in de band The Tourists gezeten, maar ze hebben ook een relatie van drie jaar achter de rug. Wanneer aan beide een einde komt, besluiten Lennox en Stewart tóch met elkaar door te gaan en starten ze met Eurythmics.

Een jaar later verschijnt het debuutalbum In the Garden, waarmee het Eurythmics nog niet echt lukt om potten te breken. “We kwamen niet bepaald zonder kleerscheuren uit The Tourists”, vertelt Lennox over de beginperiode van Eurythmics aan The Guardian. “We overleefden het weliswaar, maar het was zwaar. Het voelde alsof we in een droomwereld zaten, dat we iets achtervolgden wat niet zou gebeuren. Dat kwam allemaal terug in Sweet Dreams.”

Ontstaan tijdens een ruzie

Na het floppen van debuutplaat In the Garden en bijbehorende singles als Never Gonna Cry Again en Belinda, zitten de leden van Eurythmics flink in de schulden, wat voor meer spanning tussen Lennox en Stewart zorgt. Nadat de leden vijfduizend pond lenen voor nieuwe apparatuur, dreigt de bom te barsten. “Ik dacht dat dit het einde was”, zegt Lennox tegen The New York Times over de ruzie die volgde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Ik kreeg onze nieuwe spullen niet aan de praat”, vertelt Stewart over het moment aan The Guardian. “Op dit moment was Annie totaal depressief. Ze lag in een foetushouding op de vloer toen ik de beat en riff begon te spelen. Ze zei ineens: ‘Wat is dat in godsnaam?’ en begon op de andere synthesizer te spelen. Met die twee duellerende synthesizers hadden we het begin van Sweet Dreams (Are Made of This) te pakken.”

Hopeloos en nihilistisch

Bij die iconische riff komt een tekst die de donkere gemoedstoestand van Lennox weerspiegelt. “Vanaf de eerste regel is al duidelijk: dit is geen vrolijk liedje. Het is duister”, vertelt de zangeres. “In Sweet Dreams (Are Made of This) zeg ik min of meer: ‘Kijk hoe we eraan toe zijn. Hoe kan het erger dan dit worden?’ Ik voelde me erg kwetsbaar. Het nummer was een uiting van hoe ik me voelde: hopeloos en nihilistisch.”

Quote

Annie lag in een foetushouding op de vloer toen ik de beat en riff begon te spelen.

Dave Stewart over het ontstaan van Sweet Dreams (Are Made of This)

Overigens wordt de tekst door veel luisteraars verkeerd begrepen, vervolgt Lennox. Ze geeft aan dat er vaak gedacht wordt dat regels als “Some of them want to be abused” verwijzen naar sm, maar dat dit niet het geval is. “Blijkbaar is het ook een van de songteksten die het vaakst verkeerd verstaan wordt”, legt Lennox uit. “Mensen denken dat ik zing: ‘Sweet dreams are made of cheese.’”

Koe in de clip

Hoewel Lennox en Stewart meteen het idee hebben dat ze met Sweet Dreams (Are Made of This) iets bijzonders te pakken hebben, moeten ze hun platenlabel nog overtuigen. Uiteindelijk verschijnt het nummer pas als de vierde single van het tweede Eurythmics-album – dat ook Sweet Dreams (Are Made of This) heet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het nummer wordt een enorme hit, en dat komt mede door de beroemde videoclip. Daarin zien we een opvallende hoofdrolspeler: een koe. “Ik wilde er een soort commentaar op de muziekwereld van maken, maar het moest ook aanvoelen als performance art – vreemd en droomachtig”, vertelt Stewart over de clip. “Dus we maakten een kantoor van een platenlabel na en plaatsten er een koe in. Daar waren we: Annie en ik lagen plat op een tafel en daar stond die koe, die ondertussen alles onder aan het plassen was.”

Ook Lennox’ optreden in de video voor Sweet Dreams (Are Made of This) is iconisch. De zangeres verschijnt met kort oranje haar en draagt een maatpak. “Ik probeerde om het tegenovergestelde te zijn van het cliché van een zangeres. Ik wilde zo sterk als een man zijn”, legt ze uit.

Sisters Are Doin’ It for Themselves

Ook later in de carrière van Eurythmics zal Lennox nog een statement over de kracht van vrouwen maken. Zo wordt de zangeres op een ochtend wakker met het idee dat ze een anthem voor vrouwen gaat schrijven, en dat het een duet met een andere zangeres moet worden.

Het resultaat is Sisters Are Doin’ It for Themselves uit 1985, een duet met niemand minder dan Aretha Franklin. In DagNacht vertelde Desiree van der Heiden deze week over het ontstaan van de bijzondere samenwerking tussen Eurythmics en de Queen of Soul. Bekijk het fragment hieronder:

Video niet beschikbaar

NPO Radio 2 Top 80's

Van 13 t/m 17 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren '80. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je op NPO Radio 2 vijf dagen lang de mooiste nummers uit de 80's voorbijkomen. Welke nummers mogen echt niet ontbreken tijdens deze week? Stem nu via deze link.

Ster advertentie
Ster advertentie