NPO Radio 2 Top 2000

Kate Bush & David Gilmour met legendarische liveversie van Running Up That Hill

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Kate Bush & David Gilmour met legendarische liveversie van Running Up That Hill

Kate Bush en David Gilmour staan in 1987 samen op het podium bij The Secret Policeman's Third Ball. Resultaat: een legendarisch live-duet van Running Up That Hill.

Running Up That Hill gaat over het maken van een afspraak met God om van leven te ruilen met iemand anders. Het gaat over de relatie tussen een man en een vrouw en over hoe de kracht van de liefde de twee in de weg staat. Dat creëert onzekerheden bij het koppel.

Het nummer is de openingstrack van Hounds of Love, Bush' in 1985 verschenen vijfde studioalbum. Die plaat kenmerkt zich door een poppy A-kant, waarop naast Running Up That Hill ook nummers als Cloudbusting en And Dream of Sheep staan, en een meer experimentele B-kant. Het album is destijds al een groot succes, en Running Up That Hill komt in 2022 meer dan ooit in de spotlights nadat het nummer gebruikt wordt in Stranger Things.

David Gilmour

De geheimzinnige Bush staat niet bekend als een podiumbeest: ze gaat één keer op tournee in 1979, en die tour krijgt in 2014 pas een vervolg met haar Before the Dawn-concertreeks. In die 35 jaar tussen de concertreeksen staat de zangeres af en toe nog wel op het podium, zoals in 1987 met David Gilmour, de man die haar een decennium eerder ontdekte.

Bush is pas zestien jaar wanneer zanger en gitarist David Gilmour van Pink Floyd ervoor zorgt dat ze tekent bij het platenlabel EMI. Via een vriend van de broer van Kate krijgt hij haar muziek te horen. Hij is meteen onder de indruk van haar unieke stemgeluid en besluit haar te helpen met het opnemen van een demo. Het balletje gaat snel rollen, en met de release van debuutalbum The Kick Inside - met nummers als Wuthering Heights en The Man with the Child in his Eyes erop - groeit Bush als tiener uit tot een sensatie.

The Secret Policeman's Ball

The Secret Policeman's Ball is een langlopende reeks van benefietshows die gehouden worden voor Amnesty International. De eerste editie vindt plaats in 1976 en staat in het teken van Britse komieken. De daaropvolgende shows zijn met toonaangevende muzikanten en acteurs. In 1987 vindt The Secret Policeman's Third Ball plaats. Kate Bush en David Gilmour doen tijdens de show een legendarisch duet van Running Up That Hill. Het is één van de weinige optredens van Bush in de jaren '80 en daarom extra bijzonder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 80's

Van 13 t/m 17 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren '80. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je op NPO Radio 2 vijf dagen lang de mooiste nummers uit de 80's voorbijkomen. Welk nummers mogen echt niet ontbreken tijdens deze week? Stem nu via deze link.

Ster advertentie
Ster advertentie