NPO Radio 2 Top 2000

Vijf feitjes over Hounds of Love van Kate Bush

foto: Albumhoes
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vijf feitjes over Hounds of Love van Kate Bush

Op 16 september 1985 brengt Kate Bush haar vijfde album Hounds Of Love uit. De eerste single van het album, Running Up That Hill, werd een van de grootste hits van de Britse zangeres.

Na te zijn ontdekt door niemand minder dan David Gilmour van Pink Floyd brengt Bush in 1978 haar debuutalbum The Kick Inside uit. Het album bevat haar grote doorbraakhit Wuthering Heights. Maar haar succes bereikt een hoogtepunt als ze in 1985 haar meesterwerk Hounds Of Love uitbrengt. Lees hier vijf dingen die je misschien nog niet wist over dit album van Kate Bush.

1. Kate produceert het album in haar eigen studio

Kate produceert eerder al haar album The Dreaming zelf, ondanks dat het album het goed deed in de Britse albumlijsten werd het ook met gemengde reacties ontvangen. Toch besluit Kate voor Hounds Of Love opnieuw het heft in eigen handen te nemen. Ze bouwt het schuurtje naast haar ouderlijk huis om tot studio. Zelf noemt Bush die keuze haar beste beslissing ooit.

Een eigen studio geeft Bush de volledige controle, waardoor ze los kan gaan met haar creativiteit. Zo dost ze haar studio uit met de, voor die tijd, meest nieuwe muzikale technologische snufjes. Zo maakt ze op Hounds Of Love op een vooruitstrevende manier gebruik van haar Fairlight CMI-sampler. Tijdens een gesprek met Electronic Music Maker in 1982 vertelt Bush waarom ze voor deze sampler koos: "Hij had het vermogen om zeer menselijke, dierlijke en emotionele geluiden te creëren die niet als een machine klinken."

2. Het album bestaat uit twee delen

Het album bestaat uit twee verschillende delen. De eerste vijf nummers van het album behoren tot Hounds Of Love. Dit deel bestaat uit de bekendere nummers waaronder Running Up That Hill en Cloudbusting. De tweede helft bestaat uit zeven nummers en wordt de The Ninth Wave genoemd. Een verwijzing naar een angstaanjagende film die Kate zag. Op deze helft laat Bush zich meer van haar experimentele kant zien met nummers als Waking The Witch en And Dream of Sheep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Running Up That Hill heette eerst anders

Running Up That Hill, dat dit jaar na 37 jaar opeens weer in de hitlijsten verscheen nadat het een prominente rol speelde in de serie Stranger Things, heette oorspronkelijk A Deal With God. Kate kreeg te horen dat als ze die titel zou houden, het nummer in geen enkel religieus land op de radio zou worden gedraaid.

Zelf zegt de zangeres daarover: "Het leek me volkomen belachelijk, de titel was zo'n onderdeel van de entiteit van het nummer. "Toch besluit ze de titel aan te passen naar Running Up That Hill. “Ik heb net twee, drie jaar aan een album besteed en we zouden deze plaat niet gedraaid krijgen op de radio als ik koppig was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Op de cover zijn haar eigen honden te zien

De twee 'Hounds Of Love' op de albumhoes zijn Kates eigen honden, Bonnie en Clyde. Op de foto gaan met dieren is niet altijd even makkelijk. Volgens Bush duurde het dan ook een hele dag om de honden goed op de foto te krijgen. Toen de laatste foto werd genomen, viel een van de puppy's echt op haar in slaap. De honden zijn wel bedankt voor hun bijdrage. Op de sleeve van de albumhoes staat: "A big woof to Bonnie & Clyde."

foto: Albumhoes

5. Het album bevat veel van Kates ergste nachtmerries

In ware Kate Bush-stijl weet de zangeres haar eigen persoonlijke nachtmerries tot leven te brengen in de nummers op het album. Van heksenjachten in Waking The Witch tot gevangen zitten in bevroren water in Under Ice. In Watching You Without Me beschrijft Kate iemand die haar dierbaren thuis kan zien, maar niet met hen kan communiceren.

Quote

"There's something moving under. Under the ice. Moving under ice."

Under Ice - Kate Bush

Kate Bush in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 is Kate Bush zes keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Van het album Hounds Of Love is Running Up That Hill te vinden op plaats 576, en Cloudbusting op plek 587.

Ster advertentie
Ster advertentie