Artiest

Kate Bush

  1. Artiestenchevron right
  2. Kate Bush
Engelse singer/songwriter die met haar debuutsingle 'Wuthering Heights' in 1978 een enorme hit scoort. Ook in de jaren '80 schrijft Kate Bush hits op haar naam. En wel met 'Babooshka', 'Running Up That Hill' en 'Cloudbusting'. In 1986 haalt 'Don't Give Up', haar duet met Peter Gabriel, de top 10. Na het album The Red Shoes (1993) blijft het zo'n tien jaar lang angstaanjagend stil rondom Kate Bush.

200 liedjes

Wanneer Kate Bush in 1977 haar debuutalbum The Kick Inside opneemt, heeft ze 200 (!) liedjes liggen. Kate Bush: "Een liedje is als diarree, het komt er gewoon uit." 

10-jarige leeftijd

Catherine Bush groeit op in een welvarend doktersgezin, op een oude boerderij in East Wickham, Engeland. Op 10-jarige leeftijd leert ze van haar vader op een piano wat een akkoord is en de kleine Cathy vindt het akkoordensysteem zo logisch dat ze in no-time liedjes componeert. 

Pink Floyd

Drie jaar later schrijft ze de eerste versie van 'The Man With The Child In His Eyes' (haar tweede hit, uit 1978). Via een vriend van de familie krijgt David Gilmour (Pink Floyd) de liedjes van het meisje te horen. Hij is op zijn zachtst gezegd erg onder de indruk en neemt een aantal demo’s met haar op. EMI toont interesse, maar geeft de zangeres tijd te ‘rijpen’. De platenmaatschappij betaalt ook haar pantomimelessen. 

Wuthering Heights

Begin 1978 verschijnt 'Wuthering Heights'. De debuutsingle is, net als het album The Kick Inside, een wereldwijd succes. Later dat jaar komt de opvolger Lionheart uit en Kate Bush gaat voor het eerst op tournee. Wat ze dan nog niet weet is dat ze ook voor het laatst op tournee gaat. In de jaren 80 brengt La Bush vier albums uit. The Dreaming (1982) is haar slechts verkopende album, maar achteraf blijkt dat de excentrieke zangeres haar tijd nogal vooruit liep. 

Best of

Hounds Of Love (1985) wordt door zowel de pers als het platenkopend publiek wel gewaardeerd. Een best of album in de vorm van The Whole Story (1986) is dan ook niet zo gek. De perfectioniste doet vanaf Hounds Of Love vier jaar over een album. 

Amerikaanse Top 40

Na The Sensual World (1989), verschijnt in 1993 The Red Shoes. Met dit album weet ze voor het eerst de Top 40 van de Amerikaanse albumlijst binnen te dringen. 

Aerial

De langverwachte opvolger van Red Shoes verschijnt pas in 2005. Bush heeft een tijdje vrij genomen om te genieten en te baren. Twaalf jaar later is het dan eindelijk zover: haar achtste album, getiteld Aerial, ligt vanaf 7 november 2005 in de winkels. De eerste single van dit album is ‘King Of The Mountain’. In 2011 worden twee albums van de zangeres uitgebracht: het compilatiealbum Director's Cut, voor deze plaat bewerkt ze haar eerder uitgekomen albums The Sensual World en The Red Shoes. Ook het album 50 Words for Snow wordt uigerbacht, waar tevens de single 'Among Angels' op te vinden is. Een nummer over de kwetsbaarheid van de mens. 

Coldplay

De zangeres is een inspiratiebron voor vele muzikanten. Zo zou Coldplays bekende single 'Speed Of Sound' geïnspireerd zijn door Kate Bush' klassieker 'Running Up That Hill'.

Na 35 jaar terug op het podium

Vanaf 2013 mag Bush zich Commandeur in de Orde van het Britse Rijk noemen. Zij ontvangt deze eretitel vanwege haar inzet voor de muziek. In 2014 kondigt Bush uitzonderlijk nieuws aan, de zangeres die niet graag optreedt voor een groot publiek, zegt dat jaar vijfien concerten te geven in het Hammersmith Apollo theater in Londen. Het is dan 35 jaar geleden dat zij een concert gaf. Later voegt de zangers daar nog eens zeven optredens aan toe. De zangeres blijkt in 2014 nog enorm populair want de kaartjes voor de concerten zijn binnen vijftien minuten uitverkocht. De concertenreeks was een groot succes en acht van Bush' albums halen dat jaar opnieuw de Engelse top 40. Over de reeks concerten zegt Bush: 'It was one of the most extraordinary experiences of my life. I loved the whole process. Particularly putting the band, the Chorus and the team together and watching it all evolve.' Bush kondigde aan dat er van de concertreeks in Londen een driedelige CD-set zou worden uitgebracht in november van 2016. De eerste single van het album was 'And Dream of Sheep'.