NPO Radio 2 Top 2000

Manic Street Preachers brengt Motorcycle Emptiness naar Pinkpop 1999

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Manic Street Preachers brengt Motorcycle Emptiness naar Pinkpop 1999

De Welshe rockband Manic Street Preachers scoort in de vroege jaren 90 een van hun grootste hits met Motorcycle Emptiness. Het nummer is een van de hoogtepunten van het optreden dat de groep in 1999 op Pinkpop geeft.

"Een zes minuten durend nummer over vervreemding en wanhoop", vat Nicky Wire de betekenis van Motorcycle Emptiness kort en bondig samen in gesprek met de BBC. De bassist van Manic Street Preachers laat zich voor het nummer inspireren door Rumble Fish, de roman van S.E. Hinton over een motorbende.

Wire schrijft Motorcycle Emptiness samen met Richey Edwards, de gitarist van Manic Street Preachers die in februari 1995 spoorloos verdwijnt. Het duo dient met de single, afkomstig van debuutalbum Generation Terrorists, een aanklacht in tegen de consumentenmaatschappij. "Dit is waarschijnlijk het hoogtepunt van ons met z'n vieren", vertelt Wire in Mojo Magazine over het nummer. "Vier mensen die samenkomen om een landschap van existentiële wanhoop te creëren."

Quote

From feudal serf to spender / This wonderful world of purchase power

Manic Street Preachers, Motorcycle Emptiness

Pinkpop 1999

Halverwege de jaren 90 lijkt het gedaan met Manic Street Preachers, wanneer Richey Edwards op de vooravond van een Amerikaanse tournee spoorloos verdwijnt. De band besluit om tóch door te gaan, en verandert van een kwartet in een drietal. Naar verluidt zou Manic Street Preachers altijd een deel van de inkomsten apart houden voor Edwards, voor het geval dat hij toch weer op zou duiken.

In de jaren na de doorstart van Manic Street Preachers wordt de band groter dan ooit. Het emotionele eerste album na Edwards verdwijning, Everything Must Go uit 1996, doet het al goed, maar opvolger This Is My Truth Tell Me Yours (1998) is het grootste succes, mede dankzij nummer 1-hit If You Tolerate This Your Children Will Be Next.

In het jaar na de release van die plaat staat de band op Pinkpop, waar onder andere Motorcycle Emptiness op de setlist staat. Bekijk de liveversie van het nummer hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Manic Street Preachers in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Manic Street Preachers twee keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. If You Tolerate This Your Children Will Be Next staat op 1008, Motorcycle Emptiness op 1081.

Ster advertentie
Ster advertentie