Artiest

Manic Street Preachers

  1. Artiestenchevron right
  2. Manic Street Preachers
Eén van de meest gerespecteerde Britse bands van de jaren negentig. De groep scoort in 1999 hun grootste hit met 'If You Tolerate This'. Het achtste studio-album van de Manics, Send Away The Tigers, verschijnt in mei 2007.

De Welchse rockband Manic Street Preachers bestaat uit zanger en gitarist James Dean Bradfield, bassist Nicky Wire en drummer Sean Moore. 

Vermissing

De groep start eind jaren tachtig als anarchistische punkband, maar vaart uiteindelijk een totaal andere koers onder leiding van songschrijver/gitarist Richey Edwards. Als hij in 1995 op mysterieuze verdwijnt gaan de overige drie leden zonder hem verder. 

Drie albums

Met Edwards brengen The Manics drie albums uit. Het debuutalbum Generation Terrorists verschijnt in 1992. Een jaar later komt Gold Against the Soul uit en in 1994 verschijnt The Holy Bible.

Edwards

En dan volgt de verdwijning van Richey Edwards. Hij checkt op 1 februari 1995 uit bij een hotel in Londen. Zijn auto wordt twee weken later, op 14 februari, terug gevonden. Van de zanger wordt echter nooit meer iets vernomen.

Everything Must Go

De overgebleven drie leden, met bassist Nicky Wire als songschrijver, brengen in 1996 het album Everything Must Go uit. Van die plaat worden ‘A Design For Life’ en ‘Australia’ hits.

Best Band

Na het horen van de in 1998 uitgebrachte cd This Is My Truth, Tell Me Yours roept het Engelse Q Magazine de band uit tot "Best Band In The World Today". Van het album wordt 'If You Tolerate This Your Children Will Be Next' een grote hit. Het nummer komt in Engeland binnen op de hoogste positie in de hitlijst.

Elian

Know Your Enemy verschijnt in 2001. Het album bevat het veelbesproken anti-Amerika nummer ‘Baby Elian’. Dit nummer is een ode aan de 7-jarige jongen Elian Gonzales die wereldnieuws werd toen hij van de Verenigde Staten eindelijk terug mocht naar Cuba. 

Cuba

Nog voor de release van het album, schrijven de Manics geschiedenis. De groep speelt in Havana voor 5.000 Cubanen. Het is het grootste concert dat een Westerse groep tot op heden op het communistische eiland heeft gegeven. Ook ontmoeten de Manics de Cubaanse leider Fidel Castro. Die ontmoeting valt niet bij iedereen in goede aarde. 

Lifeblood

Het zevende studio-album van The Manic Street Preachers is Lifeblood. Het album verschijnt in november 2004. Een maand later komt een speciale uitgave uit van Holy Bible, het album dat eerder in 1994 uitkwam.

Send Away the TIgers

Send Away The Tigers, het achtste album van The Manic Street Preachers, verschijnt op 7 mei 2007. De eerste single van dat album is 'Your Love Alone Is Not Enough', een samenwerking met Nina Persson, de zangeres van Cardigans. The Manic Street Preachers zouden op 19 juni 2007 een concert geven in de Melkweg in Amsterdam. Het optreden is echter verplaatst naar een datum in het najaar van hetzelfde jaar.

Journal For Plague Lovers

Journal For Plague Lovers is het negende album die de Welshe rockers in 2009 uitbrengen. Dit album is wat donkerder en somberder dan de fans de laatste jaren van The Manics gewend zijn. Niet verwonderlijk, want de teksten zijn afkomstig van de sinds 1995 vermiste gitarist Richey Edwards die toentertijd niet in de vrolijkste periode van zijn leven zat.

Postcards From A Young Man

Het tiende album Postcards From A Young Man en komt in september 2010 uit. De eerste single van dit album is '(It's Not War) Just The End Of Love' en is meteen een goed voorbeeld van de vrolijke popkant die de band is ingeslagen. Met dit radiovriendelijke album proberen ze het grote publiek te bereiken.

Futurology

De mannen van Manic Street Preachers weten niet van ophouden en komen in 2014 met hun twaalfde studioalbum Futurology de markt op.