NPO Radio 2 Top 2000

Deep Purple schrijft single Black Night alleen voor de lol

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Deep Purple schrijft single Black Night alleen voor de lol

Met Black Night scoort Deep Purple in 1970 een van de grootste hits uit het oeuvre van de band. Toch was de single er bijna niet gekomen, vertellen bassist Roger Glover en zanger Ian Gillan in deze Top 2000 a gogo.

Wanneer de mannen van Deep Purple denken dat ze hun album Deep Purple In Rock af hebben, wijst hun management de band erop een radiosingle nodig te hebben. Zonder enig succes duiken ze de studio in. “We probeerden wat, maar alles klonk stom”, vertelt bassist Roger Glover. “We gaven het op en gingen de kroeg in tot sluitingstijd.”

Summer Time

Ladderzat waggelen de heren terug naar de studio rond 11 uur, half 12. Eenmaal terug begint gitarist Ritchie Blackmore een riff te spelen. Glover is enthousiast, maar Blackmore vertelt dat de melodie afkomstig is uit Ricky Nelsons versie van Summer Time. Dat de riff al gebruikt is, maakt voor de bassist niet uit.

“Ik had geen idee dat het daarop was gebaseerd tot iemand het liet horen”, vertelt zanger Ian Gillan. Terwijl de anderen het nummer spelen schrijven Gillian en Glover de tekst. “Ian Gillan en ik konden niet meer op onze benen staan. We zaten op de vloer tegen een zuil aan: ‘Waar zullen we over schrijven?’"

Duistere kreten

“We schreven een stel losse kreten op die allemaal wat duister klonken”, herinnert Gillian zich. “Ik weet niet meer precies wat, maar het klonk goed.” Voor Deep Purple is deze studiosessie geen serieuze bedoening. “Het was gewoon voor de lol”, zegt de zanger over de situatie. “Dus schreven we de stomste tekst die we konden bedenken."

'Het gebeurt gewoon'

Tegen alle verwachtingen in reageert hun management enthousiast en zo werd Black Night als single uitgebracht en kreeg het nummer een plek op Deep Purple In Rock. Volgens Glover gebeuren de beste dingen dan ook onverwacht: “Je kunt het niet plannen, het gebeurt gewoon.”

Voor de titel van deze single was er gebrek aan creativiteit. Benieuwd waar de uiteindelijke naam vandaan kwam? Bekijk hier de hele aflevering van Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deep Purple in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat Deep Purple met Black Night op plek 1600 in de NPO Radio 2 Top 2000. In totaal staat de band vier keer in de lijst der lijsten met Child In Time als hoogst genoteerde plaat op 15.

Ster advertentie
Ster advertentie