Programma

Zo ontstond 'Child In Time' van Deep Purple

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ontstond 'Child In Time' van Deep Purple

Op 3 juni 1970 brengt Deep Purple hun vierde studioalbum Deep Purple In Rock uit, waarop ook grote hit ‘Child In Time’ staat.

Je kunt lang genieten van het nummer dat tien minuten en vijftien seconden duurt. Hij is vanaf de allereerste editie van de Top 2000 niet meer weg te denken uit de lijst der lijsten. In 2019 zakt het nummer met zes plekken naar de twaalfde positie. Benieuwd hoe het nummer door de jaren heen is gestegen en gedaald in de lijst? Bekijk de statistieken.

Twee kanten

Leadzanger Ian Gillan schrijft de tekst voor het protestnummer. In 2002 vertelt hij in een interview: "Er zijn twee kanten aan het nummer - de muzikale kant en de lyrische kant. Aan de muzikale kant was er dit nummer 'Bombay Calling' van een band genaamd It's A Beautiful Day. Het was fris en origineel. Jon Lord speelde het nummer op een dag op zijn keyboard en het klonk goed. We wilde graag iets nieuws schrijven, maar dit als basis houden. Toen had ik echter nog niet het originele 'Bombay Calling' gehoord. Met de Koude Oorlog in onze gedachten hebben we de tekst 'Sweet child in time, you will see the line', bedacht. Jon Lord zorgde voor het stuk op keyboard en Ritchie Blackmore had de gitaarpartijen al klaar. Het nummer weerspiegelde in feite de stemming van het moment en daarom werd het zo populair."

'Bombay Calling'

In het intro is uiteindelijk een melodie te horen op het hammondorgel, verzorgd door Jon Lord, en geïnspireerd op het nummer 'Bombay Calling'. De zangpartij wordt verzorgd door zanger Ian Gillan in crescendo. Zijn stem wordt in het nummer steeds luider en luider, om vervolgens in vol gillen over te gaan. De band It's A Beautiful Day vond het goed dat het nummer werd gebruikt als inspiratie. In ruil daarvoor haalde de band weer inspiratie uit Purple's 'Wring That Neck' voor hun eigen nummer 'Don en Dewey' op het tweede album Marrying Maiden uit 1970.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Child In Time' verschijnt op het album Deep Purple In Rock. Van 14 oktober 1969 en 13 april 1970 is de band te vinden in de drie Londense studio’s IBC, De Lane Lea en Abbey Road, om het materiaal op te nemen voor de plaat. Jon Lords specifieke sound op het orgel ontstaat doordat hij niet alleen een Marshall-versterker, maar ook een Leslie-speaker heeft aangesloten op zijn Hammondorgel. Op 'Child In Time' bespeelt Ritchie Blackmore niet zijn Fender Stratocaster, maar een Gibson ES-335 gitaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook collega's zijn onder de indruk van deze plaat. Lars Ulrich van Metallica heeft aangegeven dat het zijn favoriete nummer is. Toen hij negen jaar oud was is hij samen met zijn vader naar een show van Deep Purple geweest en het veranderde zijn leven. "Dit is hun meest iconische moment", aldus Ulrich over 'Child In Time' in een interview met Rolling Stone. "Ik heb het 92.000 keer gehoord en het klinkt nooit minder dan geweldig."

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie