Podcast
PowNed

Jan Cees Vogelaar: ‘Ik zie geen enkel positief puntje in een landbouwakkoord’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Cees Vogelaar: ‘Ik zie geen enkel positief puntje in een landbouwakkoord’

In de nieuwste aflevering van Op Z’n Kop praten Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman met boerenbestuurder en voormalig boer Jan Cees Vogelaar over het landbouwakkoord. Welke belangen spelen er? En waarom zit de sector überhaupt aan tafel?

Na een marathon overleg van bijna 24 uur is er nog altijd geen landbouwakkoord. Dat akkoord zou onder meer moeten gaan over de maatregelen waarmee de stikstofuitstoot in 2030 kan worden gehalveerd en waarmee klimaat- en waterdoelstellingen gehaald kunnen worden. De vorige minister van landbouw, Henk Staghouwer, kreeg het niet voor elkaar om de boeren een duidelijk perspectief te bieden. De huidige minister van landbouw, Piet Adema, heeft daarom het initiatief tot een breed overleg met de sector genomen, om zo tot een plan te komen dat dat perspectief wèl biedt.

Geen perspectief mogelijk

Dit lijkt een goede insteek, maar is eigenlijk een trucje volgens Vogelaar. “Als je al die beleidsvraagstukken stapelt, met de uitgangspunten die de overheid eraan gekoppeld heeft, is er gewoon geen perspectief mogelijk voor de meeste bedrijven. Dan is het gewoon einde oefening." De opdracht is toch geaccepteerd, omdat er van de 60 betrokken organisaties misschien 3 of 4 bijzitten die echt iets met landbouw hebben. De anderen zijn allemaal meevreters zoals (weer) de Postcodeloterij.

En het LTO dan? Dat is volgens Vogelaar een belangenbehartiger die liegt over de hoeveelheid leden en zijn daardoor minder representatief dan gedacht. Toch gaat er zo’n 2.400 miljoen euro naar clubs als de LTO, die beleidsondersteunend meedenken met de overheid. Dit bedrag komt uit een budget van 24.300 miljoen euro dat wordt uitgegeven aan het stikstofbeleid. De effecten van die uitgave kunnen echter niet worden vastgesteld stelt Vogelaar. Er is nooit een 0-meting gedaan. Er is nergens depositie gemeten, nergens een bodemanalyse genomen naar de hoeveelheid stikstof of wat de herkomst ervan is. "Ik zie geen enkel positief puntje in een landbouwakkoord."

Indringende noot

De veehouderij wordt in Nederland langzamerhand in de ban gedaan, terwijl wereldwijd de veehouderij gewoon een hele cruciale rol speelt in de voedselvoorziening van onze samenleving. Jan Cees Vogelaar ziet dat er heel veel boeren zijn die op dit moment afhaken. “Wij worden de laatste tijd met enige regelmaat geconfronteerd met mensen die heel zwaar in de ellende zitten en moeten worden opgenomen. We maken ook mee dat mensen in de omgeving uit het leven stappen, dat vind ik verschrikkelijk. We moeten stoppen met het boeren bashen in Nederland.”

Beluister hier de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop!

#104 - OP Z'N KOP! Met Jan Cees Vogelaar over het landbouwakkoord - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie