Podcast - Op z’n Kop!
Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Wie krijgt er deze week op zijn kop? Wie zette deze week hun wereld op zijn kop? Zwagerman & Van Velthuysen zetten je aan het denken!

Afleveringen

#24 - OP Z'N KOP! zomertour met Maurits von Martels

In de eerste aflevering van de zomertour van OP Z'N KOP trekken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen naar Dalfsen voor een bezoek aan Maurits von Martels, die tot maart van dit jaar Kamerlid was bij het CDA. Tussen de koeien bespreken ze de bestuurscultuur binnen het CDA, de lijsttrekkersstrijd en de Boer-Burger-Beweging. 

#23 - OP Z'N KOP! met journalist Ton F. van Dijk

Mark Rutte past al tien jaar op de winkel die Nederland heet en dat is een behoorlijke tijd, dus het is hoog tijd dat hij eens opkrast. De baas kan immers nog zo leuk en goed zijn, een frisse wind is altijd goed. Dit geldt zeker voor de politiek, betoogt journalist Ton F. van Dijk. Er wordt momenteel een status quo in stand gehouden met ministers die weinig bestuurlijke ervaring hebben, Rutte's partij die naar het politieke midden is verschoven (en ineens met iedereen wil regeren) en waar kritische Kamerleden worden weggewerkt. Ondertussen voelen burgers zich niet meer gehoord en spelen er allerlei dingen in de samenleving die misschien een ander antwoord behoeven. Dit is te zien in alle heisa rondom Pieter Omtzigt en de toeslagenaffaire. Hij laat zien dat de overheid eigenlijk niet te vertrouwen is en wordt vervolgens als een soort psychiatrische patiënt weggezet.

Verder gaat Van Dijk in deze aflevering in op de rol van de journalistiek en vooral die van de NPO als criticus van de Nederlandse politiek. Want daar is ook een hoop over te zeggen. 

#22 - OP Z'N KOP! met Agnes Kant

In de 22ste aflevering van de PowNed-podcast OP Z'N KOP! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman schuift Agnes Kant, directeur van het Bijwerkingencentrum Lareb, aan om te praten over mogelijke bijwerkingen van de verschillende coronavaccins.

Want daar is veel over te doen en dat is ook wel logisch. Volgens Kant is het beter om alle informatie over de mogelijk bijwerkingen onder een vergrootglas te houden dan onder het tapijt te vegen.

#21 - OP Z'N KOP! met epidemioloog Dick Bijl

Nederland wordt in hoog tempo gevaccineerd, nog even wachten en dan zal iedereen die het wil op zijn minst één prik met vaccin in zijn bloedbaan gespoten hebben gekregen. Iedereen die dat om wat voor reden dan ook niet wil wordt meteen weggezet als wappie, maar is dat wel terecht?

Dick Bijl, oud-hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin en gespecialiseerd als epidemioloog, vindt in elk geval van niet. Hij zegt in deze afleverig van de podcast OP Z'N KOP! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman dat hij niet voor u kan beslissen, maar zelf "zeker nog even wacht" met zich te laten vaccineren. Tot duidelijker is wat de eventuele langetermijneffecten zullen zijn.

#20 - OP Z'N KOP! Met Herstel NL-voorzitter Robin Fransman

"Alles wat de overheid doet is blijkbaar gerechtvaardigd als angstig publiek gezondheid boven alles stelt: inclusief het liegen, het angst aanjagen en het overtreden van de wet", beweert politicoloog en Herstel NL-voorzitter Robin Fransman.

Dat zegt hij in de nieuwe aflevering van de PowNed-podcast OP Z'N KOP met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Fransman kwam op een gegeven moment met Herstel NL in actie tegen het coronabeleid van het kabinet. De groep stuitte daarbij op veel weerstand van zowel de politiek als wetenschappers. Tot doodsbedreigingen aan toe.

Fransman luidt de noodklok want het is natuurlijk wachten op een volgend virus. Het overgrote deel van Nederland heeft de lockdown en overige maatregelen voor zoete koek geslikt en wat betekent dit voor de toekomst? "We hebben in de media gezien dat redacties er bewust voor kozen om het overheids-narratief te verspreiden en alle kritiek tegen te houden. We hebben er als samenleving voor gekozen om jongeren en kinderen te beschadigen. We hebben mensen onteigend zonder compensatie van de geleden schade." 

"Wat doen we nou als er in Singapore drie mensen komen te overlijden door een nieuw virus. Gaan we dan preventief in lockdown? Ik denk van wel. Op het moment dat je zegt gezondheid boven alles. Dan is het ook 'logisch' dat je vrijheid opoffert, dat je kinderen opoffert. De politiek heeft ingezien dat angstig publiek gezondheid boven alles stelt. En dan is alles geoorloofd", aldus Fransman.

#19 - OP Z'N KOP! met Europarlementariër Sophie in 't Veld

Deze week is in de podcast OP Z'N KOP schakelen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen naar Brussel om te praten met D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld over de reisbeperkingen binnen Europa en de ongelijkheid, waarbij ieder EU-lidstaat maar wat doet.

Volgens Sophie in 't Veld zijn de volksvertegenwoordigers in het Europees parlement van links tot rechts het erover eens dat we onze vrijheden terug moeten krijgen, maar vinden regeringsleiders de lappendeken aan maatregelen wel prettig want dat kunnen ze zelf bepalen wat ze doen: zij zijn verslaafd geraakt aan autoritair leiding geven. "Regeringsleiders gedragen zich buiten de constitutie om. Alsof de Nederlandse regering even de grondwet terzijde schuift omdat het even niet uitkomt allemaal."

Volgens haar is momenteel het grote probleem met parlementen dat ze er niet bovenop zitten, omdat ze te maken hadden met drie handicaps: ze kunnen ten eerste fysiek niet bij elkaar komen, ten tweede zijn hun bevoegdheden beperkt door de crisis en ten derde is er een sfeer ontstaan van: het is crisis dus laten we maar gewoon de regering steunen.  

Sophie in 't Veld is als D66-Europarlementariër voor meer bewegingsvrijheid, terwijl haar partij in Den Haag wil dat wij "door allerlei hoepeltjes moeten springen". Marianne Zwagerman vraagt zich af hoe het kan dat D66 zó gretig onze vrijheid heeft kunnen inleveren?

Sophie in 't Veld reageert daarop met "Maar wat is het alternatief? Als je zegt we doen niks dan heb je ook geen vrijheid terug. Dan ontstaat er ongelijkheid."

"Het Europees parlement heeft twee dingen gezegd: het is oneerlijk om alleen gevaccineerden te laten reizen. Mensen moeten ook op basis van een test kunnen reizen en ook zij die het al gehad hebben. Daarbij hebben wij als Europees parlement gezegd dat iedereen recht moet hebben een gratis test." 

#18 - OP Z'N KOP! Met Mark Deuze

In deze aflevering van de PowNed-podcast OP Z'N KOP met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman als gast prof. dr. Mark Deuze, communicatiewetenschapper en hoogleraar Mediastudies.  

#17 - OP Z'N KOP! met Jan Bonte

Deze week in de PowNed-podcast OP Z'N KOP met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen: Jan Bonte, a.k.a. Jan B. Hommel, neuroloog en naar eigen zeggen de man met "kritische beschouwingen over de Gezondheidszorg".

Marianne Zwagerman vraagt zich af hoe het komt dat er lange wachtrijen in de zorg zijn en er tegelijkertijd pas opgeleide artsen werkloos thuiszitten. Volgens Bonte is dat nu vooral door Corona, omdat mensen die normaal op de O.K. staan nu moeten bijspringen op de ic.

Maar er zijn ook structurele problemen: er zou meer geld in de zorg moeten worden gestoken om thuiszittende artsen aan te nemen en tegerlijkertijd zittende artsen te dwingen om op te schuiven en salaris in te leveren. Maar ook uitbreiden qua capaciteit: "We hebben nu een kunstmatige schaarste gecreeërd die uiteindelijk voor meer sterftegevallen zorgt dan er ooit door corona gevallen zijn."

#16 - OP Z'N KOP! met Femke Merel van Kooten

Deze week in de PowNed-podcast OP Z'N KOP! met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen is Femke Merel van Kooten te gast, voormalig lid van de Tweede Kamer en nu lid van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.

En dus wordt er vooruit geblikt op het debat dat vandaag (donderdag) plaatsvindt in de Tweede Kamer, over de informatievoorziening door het kabinet over de toeslagenaffaire. Van Kooten noemt het feit dat de betrokkenen elkaar de hand boven het hoofd houden en dat notabene de minister van Justitie, Grapperhaus, aanbiedt om juridisch uit te zoeken hoe ze ermee weg kunnen komen, zoals uit de geheime notulen blijkt, "Maffia-praktijken".

#15 - OP Z'N KOP! met Wybren van Haga

In de nieuwe aflevering van de PowNed-podcast OP Z'N KOP praten Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen over de versoepelingen die dinsdag zijn aangekondigd, over de geheime notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire en is Wybren van Haga, Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie, te gast.

#14 - OP Z'N KOP! met Ira Helsloot

Deze week in de podcast OP Z'N KOP ontvangen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen Ira Helsloot, hoogleraar Veiligheid en Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen.  
Helsloot heeft als professor Veiligheid en Bestuur vast wel een mening over het huidige coronabeleid van het kabinet. Volgens hem moet je als bestuurder bij dit soort beleid altijd een kosten-batenanalyse maken. Daarom is hij over de lockdown dan ook niet enthousiast: "Als die Chinezen er niet mee waren begonnen, waren wij er ook nooit opgekomen." Volgens Helsloot doet Rutte er goed aan om naar de wetenschappelijke feiten te kijken. "Besmettingen vinden binnen plaats, niet buiten. Als je asymptomatisch bent - dus geen klachten hebt - ben je nauwelijks besmettelijk. Baseer daar je beleid op. Dan haal je meest kwalijke van het huidige beleid al weg."

#13 - OP Z'N KOP! De terrassen gaan weer open!

In deze aflevering van de podcast Op z'n Kop! hebben Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen het over de benoeming van Vera Bergkamp tot voorzitter van de Tweede Kamer, over Mark Rutte die deze week liet zien dat er toch nog een liberaal in hem schuilt en over het goede nieuws dat de terrassen weer open mogen.

#12 - OP Z'N KOP! met Arjan Erkel

Zwagerman en Van Velthuysen spreken deze week met Arjan Erkel, die bijna 19 jaar geleden als medewerker van Artsen Zonder Grenzen 20 maanden gevangen heeft gezeten in de Russische deelrepubliek Dagestan. Heeft hij tips voor iedereen die zich door de lockdown ook gevangen genomen voelt? Verder is er aandacht voor het debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen en worden de plannen voor het komend paasweekend besproken.

#11 - OP Z'N KOP! met prof. dr. Armand Girbes

De lockdown duurt maar en duurt maar. Zwagerman & Van Velthuysen zijn het meer dan beu en denken met weemoed terug aan de tijd dat Nederland nog lekker vrij erop uit kon. Verder: alle ontwikkelingen rondom het Binnenhof, de formatie, Pieter Omtzigt en een gesprek met prof. dr. Armand Girbes, die zijn kritiek op het coronabeleid niet onder stoelen of banken steekt.

#10 - OP Z'N KOP! DE EXITPOLL EDITIE

Deze week brengen Zwagerman & Van Velthuysen op geheel eigen wijze verslag uit van de exitpoll. Hoe kan het dat de VVD niet is afgestraft in deze verkiezingen en wat verklaart de explosieve groei van D66? Hoe kan het, na het blootleggen van de toeslagenaffaire, dat de SP zetels verliest? Zwagerman & Van Velthuysen laten hun licht schijnen over de uitslag en spreken met tal van gasten, van SP-Kamerlid Renske Leijten tot nieuwkomer Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB).

#9 - OP Z'N KOP! met medisch specialist Hannah Visser

Zwagerman & Van Velthuysen spreken met medisch specialist Hannah Visser. Samen met zo'n 1000 andere artsen twijfelt ze over het gevoerde coronabeleid. Ze gelooft dat de crisis op een andere manier kan worden benaderd en dat er een uitweg is. Daar heeft het kritische podcastduo uiteraard oren naar!

#8 - OP Z'N KOP met horecabaas Johan de Vos

De lockdownmaatregelen worden veel horecaondernemers nu echt te veel, en dus gingen afgelopen week op diverse plekken in het land uit protest toch enkele terrassen open. Eén van de protesterende horecabazen is Johan de Vos, die zich in de afgelopen periode opwierp als kruisridder van de Nederlandse horeca. Zwagerman & Van Velthuysen blikken met hem terug op een roerige week. Hoe lang houdt de horeca het uitzichtloze kabinetsbeleid nog vol?

#7 - OP Z'N KOP!

Terwijl het draagvlak voor de coronamaatregelen verdwijnt als sneeuw voor de zon, zien Zwagerman en Van Velthuysen een kabinet dat steeds krampachtiger vasthoudt aan haar beleid en een Tweede Kamer die alles klakkeloos steunt. Rick van Velthuysen kan er niet meer tegen en doet, een kleine drie weken voor de verkiezingen, een dringende oproep aan alle Kamerleden: bedrijf eens politiek!

#6 - OP Z'N KOP! met SGP-leider Kees van der Staaij

Nederland staat op z'n kop nu de rechtbank Den Haag heeft besloten dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. Het kabinet doet verwoede pogingen om de maatregel overeind te houden, maar waar is die houding eigenlijk op gebaseerd? Weegt wat het kabinet met deze vrijheidsbeperkende maatregel wil bereiken nog wel op tegen de schade die het ermee aanricht? Een gesprek met SGP-voorman Kees van der Staaij.

#5 - OP Z'N KOP!

Het is de week van tumult rond racistische appjes van FVD-leider Thierry Baudet, de week van de avondklokverlenging, maar ook de week van mooie wintertaferelen, ijspret en wereldvreemde politici die niet echt lijken te begrijpen dat Nederland overdag gewoon moet werken. Zwagerman & Van Velthuysen zijn on fire en laten in hoog tempo de actualiteit aan je voorbijrazen.

#4 - OP Z'N KOP!

Deze week staan Zwagerman & Van Velthuysen stil bij de steeds groter wordende weerstand tegen de coronamaatregelen. Volgens Zwagerman is de geest uit de fles nu intensivisten en collega's van Diederik Gommers aangeven dat de zware maatregelen niet meer opwegen tegen de geboekte gezondheidswinst. Kortom: er kantelt iets in Nederland. Om het tegengeluid kracht bij te zetten presenteert Zwagerman een actieplan!

#3 - OP Z'N KOP!

Het is de week van de avondklokrellen. Nederland staat in brand, op sommige plekken letterlijk. Demissionair-premier Rutte vraagt zich af wat de relschoppers bezielt, maar is blij dat nog altijd 99 procent van de Nederlanders zich wel netjes aan de avondklok houdt. Wat klopt er van die uitspraak? En is het jongeren aan te rekenen dat ze naar buiten gaan en de confrontatie opzoeken of had de politiek deze tikkende tijdbom kunnen zien aankomen? Zwagerman en Van Velthuysen zetten je aan het denken!

#2 - OP Z'N KOP!

Het was de week waarin kabinet Rutte III aftrad vanwege de toeslagenaffaire, de week waarin demonstrerende burgers van het Museumplein werden geknuppeld en de week waarin we ons moeten voorbereiden op een avondklok. Nederland staat op z’n kop. Waar is de empathie van Rutte? Wat gebeurde er werkelijk op het Museumplein? En waarom blijven we als makke schapen achter het kabinet aanlopen bij nog strengere coronamaatregelen? Zwagerman & Van Velthuysen loodsen je door de week en geven messcherp commentaar!

#1 - OP Z'N KOP! met MKB-voorzitter Jacco Vonhof

Nederland blijft tot en met tenminste 9 februari in lockdown. En als we niet uitkijken, krijgen we binnenkort ook nog een avondklok. Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders (79 procent) de coronamaatregelen steunt, maar Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen trekken dit ernstig in twijfel.

Intussen staat het water ondernemend Nederland tot aan de lippen en lijkt iedereen met kritiek te worden weggezet als ‘wappie’. Waarom roeren ondernemers zich niet veel meer in de crisis? Zouden zij, vanuit hun ondernemerschap, niet veel slimmere oplossingen kunnen bedenken, vraagt het duo zich af.

Zwagerman & Van Velthuysen spreken er een pittig woordje over met MKB-voorzitter Jacco Vonhof. Gelooft hij de utopisch hoge draagvlakcijfers? En waarom slaat hij niet veel harder met zijn vuisten op tafel bij het doormodderende kabinet? Dat en meer in de eerste aflevering van ‘Op z’n Kop!’

Vanaf donderdag 14 januari: Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Wie krijgt er deze week op zijn kop? Wie zette deze week hun wereld op zijn kop? Zwagerman & Van Velthuysen zetten je aan het denken!

Vanaf donderdag 14 januari wekelijks bij NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen!