Podcast

Beatrice van der Poel vol lof over Nederlandse versie Ne Me Quitte Pas

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Beatrice van der Poel vol lof over Nederlandse versie Ne Me Quitte Pas

In de podcast Liedjeslust gaat Dolf Jansen samen met een muzikale gast op zoek naar dat grote gevoel dat alleen in liedjes gevangen kan worden, de vraag is dan ook of je Liedjes Lust? Dolf heeft deze week een bijzondere ontmoeting met Beatrice van der Poel.

Beatrice draait al een tijdje mee in het muzieklandschap: ze zong in bands als Many More (2e plaats Grote Prijs van Nederland '85) Fishhospital, Beeswamp, Miss Bee Spoiled & the Lotus club, Corrie en de Grote Brokken en Swampsisters. Beatrice is naast zangeres/songwriter ook stem-actrice.

Na een samenwerking met Maarten van Roozendaal en Bob Fosko op de Parade dook ze in de Nederlandse taal. In 2006 verscheen het album Langzaam Los met onder andere diezelfde Maarten van Roozendaal die ook de tekst van Oude Liefde Stinkt aanleverde. Inmiddels zijn we vier albums verder en is het met de recent verschenen single Blauw tijd voor een nieuw hoofdstuk.

Als zanger of zangeres is het je taak om emotie optimaal tot de luisteraar te brengen

Het eerste nummer in deze aflevering van Liedjeslust is de Nederlandstalige versie van Jacques Brel’s Ne Me Quitte Pas, Laat Me Niet Alleen. "Elke keer als ik het hoor, dan breekt er iets. Ik denk dat dat komt omdat het ontzettend goed is vertaald door Ernst van Altena die ook het Nederlands auteursrecht van Jacques heeft gekregen omdat Jacques die vertaling zo geniaal vond. Ernst heeft de woorden gevonden die de wanhoop en eenzaamheid precies verwoorden. En dat met de combinatie met Jacques Brel. Hoe hij het zingt, hoe hij het brengt. Zijn timing en zijn emotie die je echt hoort. Dit komt echt heel diep van binnen en ik vind dat dit hoort als zanger of zangeres. Het is je taak om het gevoel -een emotie- optimaal tot de luisteraar te brengen en dat doet hij hier ongelofelijk."

Beatrice draagt Jacques Brel op aan haar schoonvader die op de vroege ochtend van dag van opname kwam te overlijden: "Het zat er wel aan te komen, maar uiteindelijk komt het dan toch onverwacht […] Het gebeurt gewoon, ja, 91. Ik moet ook zeggen, dat is echt een waanzinnig mooie leeftijd. Iemand die bijna een eeuw heeft geleefd. Dat is toch wel heel bijzonder."

Zijn eerste zinnen waren meteen een klap in je smoel.

Naast Jacques komt de schrijftechniek van Maarten van Roozendaal aan bod: "Hij kon echte stillevens neerzetten. Ik schrijf meer een soort van dromerig of vaag of onduidelijk, maar het gaat meer in sferen of in emoties. Deze tekst van hem (Red Mij Niet) is zo helder en er zit zoveel achter. Je moet hem echt een paar keer goed beluisteren en dan wordt 'ie steeds en steeds beter. […] Zijn eerste zinnen waren altijd meteen een klap in je smoel. Het waren meteen zinnen dat je denkt. HE?! Wat is dit? Waar gáat dit nou weer over? Je bent meteen gepakt en dat is ook heel belangrijk. De eerste zin van je liedje om de luisteraar te pakken."

In deze aflevering duiken Dolf en Beatrice ook nog in Beatrice nieuwe single Blauw en hoor je hoe verschillend van elkaar je een tekst kan interpreteren in het geval van Laura Marling.

Ster advertentie
Ster advertentie