Podcast
AVROTROS

Elektronische beats op het tweede album van Autarkh

foto: Autarkh
  1. Nieuwschevron right
  2. Elektronische beats op het tweede album van Autarkh

In een gloednieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast bellen Suzanne Bosman en Mike Arntz met Michel Nienhuis, mede-oprichter van Autarkh. Samen bespreken ze het ontbreken van een drummer, de nalatenschap van Michiel Eikenaar en natuurlijk het nieuwe album.

De Keiharde Pödcast is de rock- en metalpodcast van NPO Radio 2 die mede mogelijk wordt gemaakt door luisteraars. Zij dienen verzoeken in voor geweldige songs die dan ook in de podcast worden gedraaid. Daarnaast biedt deze podcast een platform voor bands om zich aan het grote metal publiek voor te stellen. De band van deze week hoeft zich niet meer echt voor te stellen, hun debuutalbum Form in Motion verscheen namelijk al in 2021.

Emergent

Toch even voorstellen. Autarkh wordt opgericht nadat 4 jaar geleden zanger Michiel Eikenaar op 42-jarige leeftijd overlijdt. Hij is misschien wel een van de grootste black metal zangers die Nederland ooit heeft gekend. Michiel zong onder andere in de band Dodecahedron waarin Michel Nienhuis de gitarist was. Na het overlijden van Michiel begint Michel de band Autarkh. Deze nieuwe band van Michel maakt experimentele industrial metal met invloeden uit de Intelligent Dance Music (IDM) en post black metal. Een opvallend kenmerk aan de band is dat ze geen drummer hebben en dat de beats en synths worden verzorgd door electronicawizzard Tijn Verbruggen.

Na eerst drie singles te hebben uitgebracht (Strife, Refocus en Duhka) verschijnt op vrijdag 10 november de tweede plaat Emergent. Suzanne en Mike bellen met Michel Nienhuis over Emergent. In het gesprek vertelt Michel onder andere hoe het voelt om meer 'clean' te zingen en hoe hij tijdens het zingen Michiel Eikenaar op zijn schouder voelt. Michel vertelt ook hoe hij de nalatenschap van Michiel binnen Autarkh in leven houdt. Ook wordt er stilgestaan bij wat de elektronische beats anders dan van een drummer. (En wat vindt de drummer-vakbond hiervan?) Michel legt ook uit en wat de reden was om bij Autarkh de black metal achter zich te laten en muziek met elektronische beats te creëren.

Emergent is het tweede album en is meer een band effort. Het is duidelijk dat de sound van Autarkh zich verder ontwikkelt. Naast Michel heeft ook de andere gitarist David Luiten een aantal nieuw songs voor de plaat geschreven en daarnaast komt ieder individueel lid van de band beter tot zijn recht. Het hele gesprek met Michel Nienhuis is terug te luisteren in de nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Motiverende metal

Jacob Boiten begon zijn ontdekkingsreis in de wereld van de metal in de jaren 80. En na jaren van ontdekken van nieuwe muziek en bands via de geijkte kanalen waarin zijn muzieksmaak steeds een stapje extremer werd, ontdekte hij vorig jaar De Keiharde Pödcast. Sindsdien zijn Suzanne Bosman en Mike Arntz vaste metgezellen in de sportschool. Op de muziek die hij via De Keiharde ontdekt, gaat het sleuren aan gewichten en het rennen op de schuine loopband hem een stuk gemakkelijker af. Om het tempo tijdens het sporten flink hoog te houden, vraagt hij On The Wrong Side Of The Wire van God Dethroned aan.

Vorig jaar verscheen het album Violence Consensus Reality van het Belgische Psychonaut. Een jaar na de release heeft de band de titeltrack in een prachtige akoestische versie uitgebracht en Suzanne heeft deze single als tip meegenomen.

Op de tap

Op De Wisseltap zette Kevin Schuwer een mix van twee bands op de tap. The Poetic Edda van de bands Disembodied Tyrant en Synestia ft Ben Duerr staat nu op Wisseltap 2. Deze week zet Arno Zuidema een atmosferisch zwart smaakje op de tap. Maar welke haalt hij eraf?

Verder hoor je in deze aflevering muziek van Motörhead en Nevermore.

#16 - Met De Keiharde in de sportschool en zanger/ gitarist Michel Nienhuis van Autarkh (S08) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, special brews aan De Wisseltap, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl. Ook kun je je (audio)appjes sturen aan De Keiharde Hotline op 06 8109 3929.

Ster advertentie
Ster advertentie