Podcast

The Gatherings Mandilion na 30 jaar met goud bekroond

foto: Mark Uyl
  1. Nieuwschevron right
  2. The Gatherings Mandilion na 30 jaar met goud bekroond

Suzanne Bosman en Mike Arntz zijn er weer met een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast, de rock- en metalpodcast van NPO Radio 2. In deze podcast staat de liefde voor harde gitaren keihard aan. Naast verzoeken van luisteraars komt in elke aflevering ook een artiest aan het woord. Deze week bellen Suzanne en Mike met zangeres Anneke van Giersbergen.

3 jaar geleden was Anneke een aantal maanden co-host in De Keiharde Pödcast. In deze laatste reguliere aflevering is het voor Suzanne en Mike een uitstekend moment om met haar te bellen. In het gesprek komt Anneke te weten dat Strange Machines van The Gathering, waarin zij de lead vocals heeft, de nummer 1 is geworden in de Top 66,6. Het toeval wil ook nog dat het album Mandilion, waar Strange Machines' op staat vorige week, 30 jaar na dato de gouden elpee status heeft verworven. Anneke vertelt hoe de aanloop en opname van het album verliepen en hoe het was om de jongens van The Gathering na al die jaren - Anneke verliet in 2007 de band - weer te zien en te spreken.

Anneke van Giersbergen

The Gathering was een van de eerste metal bands met een frontvrouw en female vocals. Anneke is voor veel zangeressen een groot voorbeeld geweest waarbij Floor Jansen in interviews regelmatig vertelt dat zij, nadat ze Anneke op het podium zag, dit ook wilde.

Ook wordt er vooruit gekeken naar de reprise van haar theatertour Heavy Strings. In deze theatershows pakt Anneke tracks van bijvoorbeeld Iron Maiden, AC/DC, Metallica en ook Slayer en vormt ze deze nummers om tot een string arrangement. Het resultaat is verrassend en zeer de moeite waard.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tot slot wordt er een tipje van de sluier opgelicht over het nieuwe album dat in 2025 in de schappen moet liggen. Op verzoek van Anneke wordt High Road van Mastodon, een band die ook tijdens de Heavy Strings concerten wordt gespeeld, gedraaid.

Metal in de babybubbel?

Wouter was 2 jaar geleden als snuffelstagiaire te gast in de Keiharde Studio. De afgelopen jaren is er het nodige in zijn leven veranderd. Wouter werd vader en tot zijn grote schrik was de babybubbel waarin hij zat zó zacht en veilig dat hij die eerste week helemaal geen metal kon luisteren. De angst sloeg toe; zou Wouter helemaal geen metal meer verdragen en zou hij ook zijn T-shirt collectie de deur uit moeten doen? Hoe dit alles is afgelopen, vertelt hij in het gesprek dat hij met Suzanne en Mike heeft.

Epic

In dit seizoen van De Keiharde ruimen Suzanne en Mike ruimte in voor zogenaamde epic tracks. Tracks van 10+ minuten worden regelmatig aangevraagd in De Keiharde Pödcast en vanaf nu worden ze dus ook gewoon gedraaid. Deze week is het een nummer van de band Briqueville die 12 minuten en 15 seconden duurt. De track is aangevraagd door luisteraar Barry van Kooij.

Verder hoor je in deze aflevering muziek van Distant, Devin Townsend en Faith No More.

#25 - Een Keiharde Baby en Anneke van Giersbergen (S09) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, special brews aan De Wisseltap, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl. Ook kun je je (audio)appjes sturen aan De Keiharde Hotline op 06 8109 3929.

Ster advertentie
Ster advertentie