Podcast
AVROTROS

Pieter Hendriks van Soothsayer Orchestra te gast in De Keiharde Pödcast

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Hendriks van Soothsayer Orchestra te gast in De Keiharde Pödcast

Tussen de seizoenen van De Keiharde Pödcast stuitten Mike Arntz en Suzanne Bosman, onafhankelijk van elkaar, op het werk van Soothsayer Orchestra. Niet meer dan logisch dus dat Pieter Hendriks, de man achter het project, te gast is in deze nieuwe aflevering.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Keiharde komt Suzanne Bosman enthousiast de studio binnenwandelen. "Ik heb nu toch een album ontdekt! Het is van Soothsayer Orchestra en die ga ik voor deze week tippen." De plaat is dan nog niet officieel uit, maar er is toestemming van het platenlabel om de primeur te hebben. In haar enthousiasme vertelt ze dat Soothsayer Orchestra de duistere alleskunner Pieter Hendriks uit Eindhoven is. "En met een quote als 'Het blijft donker, ik ben allergisch voor vrolijke muziek en zon', dan heb je mij al", aldus Suzanne.

The Last Black Flower

Wat Suzanne dan nog niet weet is dat haar partner in metal crime, Mike Arntz, dan al de eerste contacten heeft gelegd om Pieter in De Keiharde te halen op het moment dat het de nieuwe plaat daadwerkelijk wordt gereleased. Dit nieuwe album heet The Last Black Flower en kwam op 3 februari uit. Je hoort hierop een mix van darkfolk, noise, industrial, doom, post-van alles en nog wat, americana en op deze plaat gaat Pieter nog een tandje verder in exploreren welke middelen hij kan inzetten en welke hoekjes van zijn brein en geest hij nog niet heeft bezocht. Repetitief, meditatief, af en toe verzengend, gelaagd, en donker, maar soms ook ronduit swingend en komt er ineens toch een stukje blues naar boven, of blijk je er volgens Suzanne wel degelijk op te kunnen dansen.

In het gesprek met Pieter blijkt dat hij al vroeg met gitaarmuziek in aanraking kwam en dat hij als klein mannetje voor de platenspeler van zijn ouders zat met een album van Jimi Hendrix. Daarna groeit zijn liefde voor de metal. Pieter is van oorsprong drummer en heeft zijn roots in de jaren negentig in de hardcore en blues. Op dit moment is hij ook verbonden aan de punkwaveband The Establishment, maar met zijn eigen Soothsayer Orchestra keert hij zijn ziel, tot de meest duistere stukjes die zich ergens nog in een hoekje zouden kunnen verschuilen, binnenstebuiten en stort het in 'oxblood' rood vinyl. Goed nieuws voor de liefhebbers van livemuziek, Soothsayer Orchestra zal ook gaan optreden. Van het album The Last Black Flower wordt Celestial Virtues helemaal gedraaid.

Slayer

Luisteraar Renato was de metal een tijdje uit het oor en oog verloren maar heeft sinds kort De Keiharde ontdekt en de liefde voor metal herontdekt. Renato vertelt enthousiast over zijn verzoek van Slayer en Dead Skin Mask van het album Seasons in the Abyss. Wij krijgen ook nog een beeld hoe Renato in de eighties de muziek en dresscode beleefde.

Op De Wisseltap zette Marcel Dekker vorige week een track van Crown Compass op tap 3. Deze week zet luisteraar Cor Scheffers een nieuwe lekkere smaak op De Wisseltap. Maar welke haalt hij eraf?

Verder hoor je in deze aflevering muziek van KISS en The Black League.

#4 - Een classic van Slayer en Peter Hendriks van Soothsayer Orchestra (S07) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en hopelijk binnenkort weer concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie