Artiest

Dolly Dots

  1. Artiestenchevron right
  2. Dolly Dots
Dolly Dots is een Nederlandse meidengroep die tussen 1979 en 1988 maar liefst 25 hits scoort in Nederland. De meest succesvolle singles zijn Love Me Just A Little Bit More (Totally Hooked On You) en Do Wah Diddy Diddy. Er zijn reünies in 1998, 2007, 2016 en 2021.

Biografie

Meidengroep Dolly Dots wordt in 1979 opgericht en bestaat uit Angela Groothuizen, Patty Zomer, Ria Brieffies, Esther Oosterbeek, Anita Heilker en Angéla Kramers. Producers Peter van Asten en Richard du Bois benaderen Kramers als eerste, wanneer ze het idee vatten een meidengroep te formeren. Zij danst in het TROS Top 50-ballet, evenals Zomer, Oosterbeek en Heilker. De meiden zijn enthousiast, maar hebben geen zangervaring. Groothuizen, op dat moment zangeres van Howling Hurricanes, wordt vervolgens benaderd om leadzangeres te worden. Zij heeft aanvankelijk geen trek in het project en draagt Ria Brieffies aan. Brieffies zingt in het Top 40-orkest VIPS. Uiteindelijk sluiten beiden zich aan bij de groep en is de formatie van Dolly Dots compleet.

Debuutalbum

Er wordt meteen aan de slag gegaan met de eerste, titelloze elpee, die eind 1979 verschijnt. De plaat wordt voorafgegaan door twee singles, die beide de top 10 van de hitparades bereiken: (Tell It All About) Boys en Radio. Daarmee is Dolly Dots plotsklaps een waanzinnig succes. Ook de derde single, Rollerskating, die inhaakt op de indertijd recente rolschaatstrend, is een hit. Het wordt Van Asten en Du Bois al snel duidelijk dat ze goud in handen hebben en de elpee wordt internationaal uitgebracht. Eerst in buurlanden als Duitsland, België, Frankrijk en Scandinavië. Daarna verschijnt het album onder de titel Radio Gals in Japan en Zuid-Korea. De single Radio verkoopt zo goed in Japan dat de groep er zelfs een platina plaat voor ontvangt.

Succes in Turkije

Het tweede album van Dolly Dots verschijnt in 1980 en heet American Dream. Ondanks de ambitieuze titel blijft de VS buiten het bereik van Neerlands eerste moderne meidengroep. In eigen land heeft het sextet dat jaar wel weer drie hits te pakken: We Believe In Love, Hela-Di-Ladi-Lo (beide top 10) en The Dreammachine. Na dit tweede album verschijnt in 1981 al de eerste verzamelaar van Dolly Dots, genaamd Forever. Hiermee weet de groep voor het eerst de top 10 van de elpeelijst te behalen en het brengt de hitsingle Leila (The Queen Of Sheba) voort. Dit nummer wordt eveneens een succes in Turkije en Egypte. De single is eind dat jaar ook te vinden op het derde Dots-album P.S. We Love You, net als de opvolger P.S. (nummer 12 in de charts). De in december verschenen single S.T.O.P. staat gek genoeg niet op dit album.

Televisieserie

S.T.O.P. wordt meegenomen naar het volgende album, Take Six uit 1982, dat ook nog de singles Do You Wanna Wanna, Do Wah Diddy Diddy en All The Roses bevat. Ze staan dat kalenderjaar alledrie in de top 10 en Do Wah Diddy Diddy, dat in 1964 al een hit is voor Manfred Mann, staat in oktober zelfs twee weken op de tweede positie in de hitparades, onder Private Investigations van Dire Straits. De verwachtingen zijn hooggespannen voor 1983, al komt de volgende single, Money Lover (Bite The Dust) niet eens in de buurt van de top 10. Don’t Give Up doet het dat najaar iets beter, met een dertiende plek. Het album Display doet het desondanks aardig, mede vanwege de tv-serie over de groep die wordt uitgezonden bij de TROS, maar bereikt pas de top 10 nadat Love Me Just A Little Bit More (Totally Hooked On You) op single verschijnt.

Anita verlaat de groep

Love Me Just A Little Bit More (Totally Hooked On You) staat in januari 1984 op nummer 2, onder You Are van countryster Dolly Parton. Een registratie van het concert dat de Dots in Koninklijk Theater Carré geven, wordt in het voorjaar op plaat en cassette uitgebracht. Het bereikt de vierde plek in de albumlijst. Tegelijkertijd staat de single She’s A Liar hoog in de top 10. Opvolgers Trick Of The Eye en Give The Girl A Break, afkomstig van het zesde studioalbum Thirst!, bereiken eveneens de hoogste regionen van de charts. Where Were You (When I Needed You) is in de lente van 1985 de laatste single van Thirst! en tevens de laatste single met Anita Heilker. Zij verlaat dat jaar de groep omdat ze zwanger is van haar dochter Robin. Ze keert niet meer terug voor de laatste twee Dolly Dots-albums, al brengt ze in 1986 wel de weinig succesvolle soloplaat The Girl In Black uit.

Laatste album en film

Het vertrek van Heilker is niet de enige grote verandering voor de Dolly Dots in 1985. Zo zijn producers Peter van Asten en Richard du Bois niet meer betrokken bij het zevende album Attention. De productie van deze elpee is in handen van Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, die in die periode veel succes oogsten met Mai Tai en The Star Sisters. Ze weten het kwintet opnieuw van een hitsingle te voorzien, in de vorm van Only The Rain, al zal dit wel de laatste top 10-hit van de groep blijken. De volgende singles presteren ondermaats, waarna Fluitsma en Van Tijn vertrekken en hun aandacht richten op Mai Tai en Richenel. Er verschijnt een tweede Best Of-elpee in 1986 en later dat jaar volgt het laatste album van de groep, Dutch Treat, geproduceerd door de Engelse muziekveteraan Larry Lee. Het is de slechts verkopende Dolly Dots-plaat, maar wel de eerste op cd. Ook de gelijknamige film flopt.

Uit elkaar

De Dots hopen zich te revancheren in 1987. In een poging om internationaal terrein terug te winnen, nemen de dames het Britse productieteam Stock-Aitken-Waterman in de arm, dat op dat moment internationaal succesvol is met artiesten als Mel & Kim, Bananarama, Rick Astley en Samantha Fox. Het resultaat is What A Night. Hoewel het de grootste hit van de groep in twee jaar tijd is, wordt de top 10 niet gehaald en ook over de grens wordt de single lauwtjes ontvangen. De vijf overgebleven Dolly Dots kondigen in februari 1988 aan de groep op te heven. De verzamelaar Latest Hits wordt rap daarna uitgebracht, maar verkoopt matig vanwege het gebrek aan hits uit de beginperiode. Op 2 oktober geeft de groep een afscheidsconcert. Daarna gaan de zangeressen elk hun eigen weg.

Solosucces

Ria Brieffies scoort in 1989 een hit met Love Always Finds A Reason, een duet met Glenn Medeiros. De twee volgende singles brengen weinig teweeg, waarna haar solocarrière al snel stopt. Angela Groothuizen richt met ex-Spargo-lid Ruud Mulder de band Angela & The Rude op en heeft daarmee twee top 20-hits in 1990. Ze gaat vervolgens tv-programma’s presenteren, maar blijft ook zingen. Esther Oosterbeek en Patty Zomer gaan met hun billen bloot in respectievelijk Penthouse en Playboy. Oosterbeek blijft actief in de showbizz als visagiste en Zomer is styliste en presentatrice. Angéla Kramers wordt yogalerares. Anita Heilker (intussen Blanker) spreekt stemmetjes in voor tekenfilms en luisterboeken, waaronder die van Donald Duck.

Reünieconcerten

Gedurende de jaren negentig blijven de hits van de Dolly Dots geliefd op de radio. In navolging van de zeer succesvolle cd ABBA Gold verschijnt in 1993 de verzamel-cd Gold (The Very Best Of), een uitgebreid oeuvre-overzicht van Dolly Dots, inclusief een nieuwe remix van Love Me Just A Little Bit More. Vijf jaar later verschijnt de nog uitvoerigere dubbel-cd The Collection. Op aandringen van fans en Paul de Leeuw geeft de groep een eenmalig reünieoptreden in het programma Laat De Leeuw. In januari 2007 komt de groep wederom bij elkaar, nu voor acht optredens tijdens de jaarlijkse concertserie Vrienden van Amstel. Naar aanleiding van deze shows volgen in mei 2007 drie concerten in Ahoy. Een concertregistratie verschijnt op cd en dvd en is de enige nummer 1-notering van de groep ooit in de Album Top 100. Voor het eerst in twintig jaar verschijnt een nieuw nummer op single: Jij Hoort Bij Mij (Sam’s Lied).

Overlijden Ria Brieffies

Het doek lijkt twee jaar daarna definitief te vallen voor Dolly Dots, wanneer op 20 juli 2009 Ria Brieffies op 52-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van longkanker. Toch komen de resterende leden in 2016 weer kortstondig samen wanneer ze te gast zijn bij het jaarlijkse meezingfeest Toppers In Concert in de Amsterdam ArenA. Daarna blijft er vraag naar optredens van de Dolly Dots. Het vijftal kondigt in januari 2020 zijn eerste tournee sinds de jaren tachtig aan. Vanwege de coronapandemie komen alle data te vervallen, al worden de shows tussen september 2021 en februari 2022 ingehaald. Vrijwel alle theatershows van de Dolly Dots verkopen uit.