Programma
KRO-NCRV

De gouden strot van Cyndi Lauper

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De gouden strot van Cyndi Lauper

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar is het nu tijd voor De Gouden Strot. Emmely eert iedere week de beste, meest unieke en opvallende zangers en deze week is dat iemand 'who just wants to have fun': het is niemand minder dan Cyndi Lauper!

Cynthia (Cyndi) Ann Stephanie Lauper is geboren op 22 juni 1953 in Brooklyn, New York. Ze groeit op in een wijk bij Queens en luistert vooral naar artiesten zoals The Beatles en Judy Garland. Vanaf haar twaalfde begint ze haar eigen liedjes te schrijven en speelt ze de akoestische gitaar die ze van haar zus heeft gekregen.

Cyndi staat bekend om haar kleurrijke haarstijlen. Niet iedereen waardeert deze stijl en Cyndi wordt gepest vanwege haar uiterlijk, maar dat houdt haar niet tegen om te zijn wie ze is. Ze weet dat ze iets creatiefs wil doen met haar leven, maar muziek is nog niet meteen waar ze aan denkt. Op 17-jarige leeftijd vindt ze die passie wel, als ze in clubs zingt.

She's So Unusual

Uiteindelijk richt ze met een paar anderen de band Blue Angel op en neemt ze een manager in de arm. Als band brengen ze één studioalbum uit, dat het niet goed doet op de markt. Hierdoor valt de band uit elkaar en raakt Lauper in financiële problemen. Ze gaat een tijdje werken in een Amerikaans pannenkoekenrestaurant en doet daarbij nog steeds kleine optredens in barren.

Tijdens een van haar optredens ontmoet ze David Wolff. Hij ziet potentie in haar en wil graag haar manager worden. Al snel regelt hij een platendeal bij een muziekmaatschappij en mag Cyndi haar eerste album maken. She's So Unusual is razendpopulair en sleept verschillende prijzen binnen. Haar grootste hit Girls Just Wanna Have Fun is voor haar het ticket naar roem.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

True Colors

Na het grote succes van She's So Unusual zijn de deuren van de muziekindustrie voor haar geopend. Ze krijgt veel nominaties voor awards voor haar eerste album en wordt erkent door velen. Toch wil Cyndi meer creatieve dingen doen, en besluit ze om naast het zingen ook te gaan schrijven voor musicals, televisie en meer. Ze wint zelfs een Tony Award voor haar muziek in de bekende musical Kinky Boots.

Kortom, deze kleurrijke en pittig tante geeft niet zomaar op en houdt de muziekindustrie scherp. Natuurlijk hoort ze in de lijst van de Gouden Strot. Welkom Cyndi Lauper!

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie