Programma
KRO-NCRV

Gaat woningdelen de woningnood oplossen?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat woningdelen de woningnood oplossen?

Te weinig huizen voor te veel mensen, het is een van de grootste landelijke uitdagingen van dit moment. Er wordt veel gesproken over zo snel mogelijk zo veel mogelijk woningen bijbouwen, maar volgens woningmarktdeskundige Frank Wassenberg is er een veel efficiëntere oplossing.

Frank Wassenberg, woningmarktdeskundige bij kennisorganisatie Platform31 heeft een creatievere oplossing voor de woningnood in Nederland. Volgens de expert moeten we de oplossing niet zoeken in bijbouwen, maar in het delen van bestaande woningen. "Een huis nieuw bouwen kan zo een jaar of 10 duren en woningdeel-maatregelen kun je bij wijze van spreken morgen al invoeren", legt hij uit.

Niet rendabel

"Het is heel simpel. En het gebeurt natuurlijk al lang, dat er meer mensen, meer huishoudens in één huis wonen." Daarbij moeten we volgens de deskundige niet alleen denken aan vrienden die besluiten een appartement te delen en de klassieke hospita, maar ook mensen op leeftijd die elkaar opzoeken. "Als twee mensen die AOW krijgt bijvoorbeeld, twee zussen op leeftijd die allebei in hun eigen huis wonen en allebei verblijven uit hun hele gezin, denken: 'Laten we gaan samenwonen.' Die gaan er heel erg op achteruit, dat kan zo 800, 900 euro zijn. Dan is het effect dat ze niet gaan samenwonen en dat ze twee huizen aanhouden."

Om Wassenbergs plan te laten slagen, moeten er wel nog een aantal obstakels worden overwonnen. "Er zijn een heleboel regels in het land. En die zijn allemaal heel logisch natuurlijk." Als je samenwoont dan deel je bijvoorbeeld de kosten voor de verwarming en als je stofzuiger kapotgaat, los je dat vaak samen op. "Maar die verhinderen eigenlijk dat mensen die een huis hebben bij elkaar gaan wonen en op die manier een woning vrij maken. Dus eigenlijk zou je in plaats van samenwonen te ontmoedigen door al die financiële regels, dat juist moeten stimuleren."

Snelle maatregelen

Het klinkt misschien als een goede oplossing voor veel mensen. Maar lang niet iedereen reageert enthousiast op het idee van woningdelen. "Woningcorporaties zijn natuurlijk het grootste groep verhuurders, die zijn niet vóór het inwonen en het wordt vaak ook niet toegestaan", vertelt de expert. Ook kopers met een hypotheek zien het in veel gevallen niet zitten.

Maar met de juiste maatregelen zou er in die instelling verandering kunnen komen. "We wonen in Nederland het ruimste zo’n beetje van heel Europa. We hebben de meeste aantal kamers. We hebben het meeste aantal vierkante meters van alle buurlanden, terwijl we toch in een krap landje wonen. Laten we nou zorgen dat we dat omdraaien."

Het Oor Wil Ook Wat

In Het Oor Wil Ook Wat neemt Emmely je mee in de liefde voor muziek, verhalen van luisteraars, pijnlijke ontboezemingen en vrolijke onzin.

Ster advertentie
Ster advertentie