Programma
KRO-NCRV

Gouden Snaar voor sterbassist David Hood

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Gouden Snaar voor sterbassist David Hood

Een naam die je wellicht niet heel bekend in de oren zal klinken, maar de muziek waarop David Hood bas heeft gespeeld des te meer. Van Aretha Franklin tot Cat Stevens en Cher; ze riepen allemaal de hulp in van David Hood.

David Hood komt uit Sheffield, in de Amerikaanse staat Alabama. Hij is vooral werkzaam in de Fame Studio’s in Muscle Shoals, waar aan de lopende band country- en soulmuziek wordt gemaakt. Hij start zijn loopbaan als manager van de autobandenfabriek van zijn pa, maar hij wordt steeds vaker gevraagd voor sessies in de befaamde opnamestudio. Hij wordt onderdeel van de legendarische studioformatie The Swampers, die we horen op klassiekers van Aretha Franklin, Percy Sledge en Etta James.

Grafkistenwinkel

In het nummer Sweet Home Alabama wijdt Lynyrd Skynyrd een volledig refrein aan The Swampers en hoe goed ze zijn. Nadat Fame Studio’s zijn deuren sluit, richten de leden van The Swampers iets verderop de Muscle Shoals Sound Studio op in een oude grafkistenwinkel. De eerste artiest die daar aanklopt, is zangeres Cher, gevolgd door Paul Simon, Rod Stewart, Bob Seger en Cat Stevens. Volgens de inmiddels tachtigjarige David Hood werd hij vooral gevraagd omdat er weinig bassisten te vinden waren, maar wij weten wel beter.

Welkom in de Gouden Snaar, David!

Gouden Snaar: David Hood

Ster advertentie
Ster advertentie