Programma

Cassettebandjesfabriek te koop

  1. Nieuwschevron right
  2. Cassettebandjesfabriek te koop

Cassettebandjes, worden die nog gemaakt? Ja zeker, er staat nog één fabriek in Nederland. Maar als je wil, kun je 'm kopen.

Hernieuwde interesse

Eind jaren 90 stortte de markt voor cassettebandjes in, maar Kees van Dorth bleef ondanks de sterk afnemende orders geloven in het medium. Een paar jaar geleden had de productie van de in de jaren 80 en 90 immens populaire geluidsdrager een dieptepunt bereikt, toen er slechts tweeduizend gedupliceerd werden. Net op het moment dat Van Dorth eraan dacht zijn fabriek Duplicase op te doeken, stroomden er weer orders voor grote aantallen binnen. "In 2015 waren het er opeens tienduizend en vorig jaar vijftienduizend", zegt hij in de VPRO Gids.

Cassettes zijn cool

Voor veel consumenten hebben cassettebandjes, boomboxen, walkmans en cassettedecks vooral een nostalgische waarde, maar de laatste jaren heeft het product een cultstatus verworven en brengen populaire artiesten als Justin Bieber, Kanye West en Jett Rebel in Nederland nieuwe muziek op cassettes uit. Cassettebandjes zijn weer cool. Vanwege andere werkzaamheden denkt Van Dorth er wel aan zijn oude liefde gedag te zeggen en zijn fabriek in Wierden te verkopen. "Wie dit wil overnemen moet maar bellen", aldus Van Dorth.

Foto: Hugo Hoes / VPRO Gids

CD-kwaliteit

Er zijn vast mensen die nu denken: "Cassettebandjes? De kwaliteit daarvan was toch enorm slecht?" Nou, dat is zeker niet waar. Er zijn verschillende types, die sterk verschillen in kwaliteit, maar op de hoogste kwaliteit kunnen cassettebandjes net zo goed klinken als een compact disc. Voor wie zich hierin wil verdiepen, moet beslist onderstaande, behoorlijk uitgebreide uitleg van YouTuber Techmoan checken!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie