Podcast
BNNVARA

Een nieuw seizoen van Vinyl Vrijdag start met Cian Ducrot en Golden Earring

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuw seizoen van Vinyl Vrijdag start met Cian Ducrot en Golden Earring

Vinyl Vrijdag is terug! In de podcast bespreken Wouter van der Goes en Esther Vollebregt wekelijks het belangrijkste nieuws in de wereld van de platen.

#22 - Kraak & Smaak, Cian Ducrot en Snow Patrol (S02) - Vinyl Vrijdag

Besproken releases

  • Cian Ducrot - Victory Op 4 augustus kwam het debuutalbum uit van deze populaire singer-songwriter. Hier staan onder andere zijn hits ‘I’ll Be Waiting’, ‘All For You’ en ‘Part Of Me’ op. Cian Ducrot werd snel bekend met zijn TikTok video’s waarin hij op openbare plekken begint te zingen, waarna er plots een groot koor meezingt, een flashmob dus. Op de plaat is Ducrot openhartig over zijn zware jeugd, die tegenslagen heeft hij, mede dankzij de tomeloze inzet van zijn moeder, weten te overwinnen.
  • Snow Patrol - Final Straw Deze limited 20th anniversary deluxe edition 2LP is gedrukt op goud vinyl. Het bevat 12 extra nummers, inclusief nooit eerder gehoorde demo’s, B-kantjes en het niet eerder uitgebrachte nummer 'Tired'. Ook staan er nieuwe liner notes op van leadzanger Gary Lightbody. Final Straw kwam 20 jaar geleden al uit, op het moment dat de band in een ‘make it or break it’ periode zat. Uiteindelijk werd de plaat de ultieme doorbraak voor de band. Op deze dubbelaar staan verder ook nog live-opnames van de show uit 2004 in Londons Somerset House en demo’s van publieksfavorieten als 'Chocolate' en 'Run'.
  • Golden Earring - Live in Ahoy 2006 In 2006 stond de Golden Earring in Ahoy, dat nu op LP is uitgegeven. Het betreft een gouden dubbel LP en bevat o.a. de opnames van nummers als ‘Sky Scraper Hell Of A Town’, ‘Radar Love’, ‘Watcha Gonna Do (when the Levee Breaks)’, ‘Kill Me (ce Soir)’. Het is een 180 grams vinyl en de eerste keer dat dit concert op vinyl wordt uitgebracht. Ook moet je er snel bij zijn, want er zijn maar 1500 individueel genummerde exemplaren van het gouden vinyl. Op 18 oktober dit jaar wordt er een afscheidsconcert gehouden ter ere van de band. Ruim 1000 muzikanten zullen een aantal nummers van de band gaan opvoeren. Een echt afscheidsconcert heeft nooit kunnen plaatsvinden vanwege de ALS-diagnose van gitarist George Kooymans. Hun nummer ‘Radar Love’ bestaat overigens precies 50 jaar.
  • Kraak & Smaak - Twenty In juni kwam deze plaat uit van het Leidse producerstrio. Sinds 2003 timmeren zij aan de weg. Vandaar ook de titel van de plaat. Dit duoalbum betreft een samenvatting van deze twintig jaar. Twenty bevat onder andere de nummers 'Danse Macabre', 'Bobby & Whitney' en 'Sweet Time (feat. Izo Fitzroy)'. In het najaar staan er nog een paar concerten in Nederland gepland, waaronder in de Effenaar, TivoliVredenburg en de Melkweg. Ook gaan ze nog voor een optreden dit jaar naar Londen en Budapest.

In de platenkast van Dolf Jansen

Presentator en collega bij NPO Radio 2 Dolf Jansen trapt dit seizoen met Bruce Springsteen zijn album Born To Run uit 1975, mede door de fantastische hoes. Hij ontdekte dit album pas anderhalf jaar later, maar sindsdien is Bruce Springsteen zijn hele leven meegegaan, zeker ook op vinyl.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer te weten komen over de keuze van Dolf? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie