Podcast
BNNVARA

Aanwezig zijn bij een vinyl recordpoging samen met DeWolff? Het kan!

foto: Satellite Junefoto: Satellite June
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanwezig zijn bij een vinyl recordpoging samen met DeWolff? Het kan!

Op deze start van het Pinksterweekend zitten Esther Vollebregt van Record Store Day en Wouter van der Goes weer samen in de studio, om een half uurtje te nerden over vinyl met vandaag de 50e verjaardag van 'Tubular Bells', een 2LP met Samplet Disco Funk en een leuke wereldrecordpoging van DeWolff waar jij aan mee kan doen!

#19 - The National, Mike Oldfield en win kaarten voor DeWolff (S02) - Vinyl Vrijdag

Hoe kan het ook anders dan deze aflevering te beginnen met het draaien van een album van Tina Turner. Zij overleed deze week op 83-jarige leeftijd en daarom heeft Wouter Private Dancer meegenomen. Esther geeft aan zeker te verwachten dat door het overlijden van de Queen of Rock 'n Roll er weer muziek van haar in de vinylperser gaat, dus we wachten rustig af.

Vinyl recordpoging DeWolff

Op 1 juni is de wereldrecordpoging van DeWolff die het record van Jack White willen gaan verbreken van plaat opnemen tot en met het moment dat de plaat daadwerkelijk in de winkel moet liggen.
Dat wordt gedaan bij Record Industry, de vinylfabriek in Haarlem, die op 1 juni ook precies 25 jaar bestaat. Het wordt opgenomen in de Artone studio, waar ze direct to disc kunnen opnemen en ze gaan dat mega snel laten persen en vanaf daar de winkels in in ieder geval in Haarlem binnen krijgen. Dat record staat nu dus op Jack White van de White Stripes en staat op 3 uur, 55 min en 21 sec. DeWolff zal met een 6-koppige band, in aanwezigheid van publiek, twee kanten van een 12-inch direct-to-disc opnemen, waarna het team van Record Industry aan de gang gaat om vliegensvlug de mallen te maken waarmee het vinyl geperst wordt. In de tussentijd wordt ook de hoes gedrukt en gevouwen. En dat allemaal dus sneller dan de 3 uur, 55 min en 21 sec die de White Stripes er over deden.

Wil jij als publiek meeklappen op het album van DeWolff volgende week op 1 juni? Mail dan naar podcast@bnnvara.nl waarom jij hierbij moét zijn! Wouter en Esther mogen namelijk 2x 2 kaarten weggeven.

Nieuwe releases

  • The National - First Two Pages of Frankenstein Een platenzaak- en jaarlijstjes favoriet. Het is het 9e album van de band en die was er bijna niet gekomen, want Matt Berninger, de zanger was zo depressief dat er bijna geen teksten en melodieën bedacht konden worden. Maar uiteindelijk dus wel gekomen en het is een hele mooie plaat geworden. Waarbij ze met een aantal topartiesten samenwerkten zoals Taylor Swift, Phoebe Bridgers en Sufjan Stevens. En eind september in een zo goed als uitverkochte Ziggo Dome.
  • Mike Oldfield - Tubular Bells 50TH anniversary Bij het uitspreken van "Tubular Bells", kan Wouter het niet laten om ook even "Bassie & Adriaan" te zeggen, iedereen weet wel waarom. Het is alweer 50 jaar geleden dat het album Tubular Bells van Mike Oldfield uitkwam. Op de eerste LP hoor je een half speed master van het originele album, gemasterd in Abbey Road Studio’s. Op de tweede staan een aantal speciale bonustracks, bestaande uit onder andere Tubular X dat Oldfield opnam in 1998 voor het soundtrackalbum van de serie The X-Files en het hoogtepunt van deze release, het niet eerder uitgebrachte nummer 'Tubular Bells 4 Intro’. Dat laatste zal het laatste muziekstuk kunnen zijn dat Oldfield ooit heeft opgenomen. Het gaat dus om een 2LP, dat is geperst op 180 grams vinyl. Tubular Bells was het debuut studioalbum van de Brit.
  • Sampled Disco Funk Het is alweer het zesde deel van de Sampled collectie. Na Soul, Funk, Groove, Jazz en Reggae is het nu tijd voor de Sampled Disco Funk. Op deze plaat herontdek je de meest gesampelde originele tracks in de muziekgeschiedenis. Zo staan er onder meer tracks op die zijn gesampeld door Kanye West, 2PAC, The Prodigy en Bob Sinclar. Het is een 2 LP.
  • The Moody Blues - The Royal Albert Hall Concert (December 1969) Dit legendarische concert was het hoogtepunt van de Moody Blues Threshold Roadshow UK Tour van dat jaar. Een tour onder andere ter promotie van hun laatste album To Our Children’s Children’s Children. De originele concertopnamen van dit concert in The Royal Albert Hall is opnieuw afgemixt door Stephen W. Tayler. De vinyl betreft een speciale editie die geknipt is in de Abbey Road Studios.
  • The Murlocs - Calm Ya Farm Voor Ambrose Kenny-Smith en Cook Craig is de groep The Murlocs een ware uitlaatklep. Beide heren maken namelijk ook deel uit van de ‘serieuze’ band King Gizzard & The Lizard Wizard, een groep die constant bezig is met het opnemen van muziek en met het spelen van shows. Toch hebben ze tijd gevonden om sinds 2014 ook onder The Murlocs’ muziek uit te brengen. Dat het een band is die zichzelf niet zo serieus neemt, is te horen op hun zevende album Calm Ya Farm. Op het album is zowel een countryboogie te horen met het nummer ‘Initiative’ als een wat ruiger, door blues ingegeven track als ‘Common Sense Civilian’, waar Ambrose zijn welbefaamde mondharmonica tevoorschijn haalt. The Murlocs komen in september naar Nederland voor een handjevol shows, onder meer in Amsterdam, Deventer, Groningen en Heusden.

In de platenkast van Ingmar Heytze

We eindigen met een plaat uit een platenkast. Niet uit die van onszelf, maar uit die van een bekende vinyl liefhebber. Deze week nemen we een kijkje in die van schrijver en dichter Ingmar Heytze. Als dichter kiest Ingmar ook een plaat van een dichter: James Morrison, zanger van The Doors. De plaat An American Prayer kwam een paar jaar na zijn dood pas uit. Het bestaat uit poeziëvoordrachten van James, waar de resterende bandleden muziek onder hebben gemaakt. Een heel erg mooi resultaat, vindt Ingmar.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer erover te weten komen? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie