Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Frank Sinatra

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Frank Sinatra

Het is weer tijd voor De Gouden Strot! Emmely eert iedere week de beste, meest unieke en opvallende zangers en zangeressen. Deze week is het de beurt aan een van de meest invloedrijke en belangrijkste muziekhelden uit de 20ste eeuw, Frank Sinatra.

Vandaag een man wiens bijnaam 'The Voice' is, Francis Albert Sinatra. Hij wordt geboren in New Jersey als de zoon van twee Italiaanse immigranten. Wanneer hij als tiener Bing Crosby op de radio hoort, weet Sinatra meteen wat zijn roeping is: verhalen vertellen door middel van zang. Hij kan geen noot muzieklezen, maar dat weerhoudt hem helemaal nergens van. De jonge zanger doet alles op gehoor en dat met maar één goed werkend trommelvlies; zijn linkeroor is beschadigd geraakt bij de geboorte.

De zanger zingt in lokale groepjes in New Jersey en ver daarbuiten, maar het levert hem nog niet direct succes. Dat komt eigenlijk pas als Sinatra solo gaat optreden in de jaren 40.

Gouden strot, blauwe ogen

Zijn adembeheersing, de zorgvuldige studie van ieder woord en de eindeloze zoektocht naar vocale perfectie maken Sinatra's zangkunsten ijzersterk. Al zullen de grote hoeveelheden Jack Daniels en de peuken op het podium ook hebben bijgedragen aan dat mooie lage stemgeluid.

Naast een Gouden Strot heeft Sinatra ook zijn blauwe ogen en zijn charme mee. En dat levert hem een lange lijst aan romantische relaties, seksuele avontuurtjes en huwelijken op. In het laatste hoofdstuk van zijn leven deelt hij vooral lief en leed gedeeld met zijn vierde vrouw Barbara. Met haar blijft hij 12 jaar getrouwd, voordat hij in 98 overlijdt aan een hartaanval.

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangeres in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie