Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Dolly Parton

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Dolly Parton

Emmely eert iedere week de beste, meest unieke en opvallende zangers en zangeressen in De Gouden Strot. In deze episode staan de schijnwerpers gericht op een lichte sopraan wiens blonde haar en stemgeluid reiken tot aan de hemel, the Queen of Country Dolly Parton.

Dolly Rebecca Parton wordt geboren in 1946, in het zuiden van de Verenigde Staten. Dolly groeit op als vierde kind in een gezin van twaalf kinderen. Het grote gezin heeft het niet breed, maar liefde en zang is er in overvloed. Op 6-jarige leeftijd begint Dolly zelf met zingen en gitaarspelen in de lokale kerk. Als tiener wordt haar muziek vooral gezongen door anderen, al komt daar snel verandering in: op 19-jarige leeftijd wordt de singer-songwriter ‘ontdekt’ door een platenlabel dat haar ziet als zangeres voor mierzoete popmuziek.

Country

Dolly’s hart ligt natuurlijk bij de countrymuziek. Als ze daar de kans toe krijgt in de tv-show van Porter Wagoner, grijpt ze die kans met beide handen aan. Ondanks het leeftijdsverschil van 20 jaar, zit de chemie tussen de twee wel goed. Als de artiesten later op professioneel gebied hun eigen weg gaan, schrijft Parton als dank I Will Always Love You.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Solo

Haar carrière als soloartiest barst in 1973 echt los met het tijdloze Jolene, waarna ook klassiekers als Islands In The Stream met Kenny Rogers en 9 to 5 volgen. En op die plaat ontwikkelt Dolly haar specialiteit: riffs. Ze doorloopt bijna de gehele vocale toonladder in het eerste refrein van 9 to 5, een nummer dat ontzettend lastig is om te zingen. Maar Dolly laat het klinken als een fluitje van een cent.

Een fantastische zangeres, zakenvrouw en filantroop, Dolly blijft actief én relevant. Daarom wordt deze uitzonderlijke 78-jarige countryster door Emmely verwelkomd in De Gouden Strot.

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie