Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Robert Plant

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Robert Plant

Het is weer tijd voor De Gouden Strot! Emmely eert iedere week de beste, meest unieke en opvallende zangers en zangeressen. Deze week is het de beurt aan de Engelse rocklegende en Led Zeppelin-zanger Robert Plant.

Robert Anthony Plant wordt 75 jaar geleden geboren in West Bromwich, in de West Midlands, Engeland. Hij ontwikkelt als zanger zijn legendarische 'falsetto stijl', die hij – wereldberoemd of niet - tegenwoordig bestempelt als 'overdreven'. Deze stem laat hij na zijn tijd bij Led Zeppelin dan ook voor wat het is.

De band waar veel fans de rockzanger van kennen, valt in 1980 uit elkaar door het overlijden van drummer John Bonham. Robert Plant gaat daarna solo verder. En met de nieuwe weg die hij inslaat, verandert ook zijn stijl.

Gezang, gekrijs en gejammer

Robert Plant wordt gezien als een van de grootste stemmen uit de rockmuziek. Zijn stembanden zijn goud waard, maar Plant onderhoudt deze zeker niet. De rocker warmt zijn stem voor optredens niet op, drinkt geen kruidentheetjes, lepelt geen honing naar binnen en laat zelfs het whiskey-gorgelen voor wat het is. Desondanks blijft zijn bereik enorm.

De titel 'zanger' doet hem hoogstwaarschijnlijk tekort; de artiest zingt, krijst, jammert en gilt. En dat komt allemaal samen in de grootste Led Zeppelin-hit, Stairway To Heaven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hieronder het hele fragment terug:

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie