Programma
BNNVARA

Welke verborgen boodschappen kun je in muziek vinden?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke verborgen boodschappen kun je in muziek vinden?

Eindelijk! Het nieuwe Taylor Swift-album, The Tortured Poets Department, is uit. En als grote verrassing: een dubbelalbum, met ruim twee uur aan nieuwe muziek. Naast muziek kunnen de fans ook weer op zoek gaan naar 'easter eggs'. Spijkers met Koppen duikt in de historie van de verborgen boodschappen in de muziekwereld.

Taylor Swift verstopt al jaren paaseitjes in haar muziek en onthult daarmee steeds iets over haar privéleven of over nog te verschijnen materiaal. Volgens de grootste fans was al bekend dat het dubbel album werd, want Taylor had tijdens een publiek optreden maakte regelmatig het V-teken. Dat doe je met twee vingers en volgens de die-hard Swifties verwees ze daarmee al naar een dubbelaar.

Volgens KINK-dj Tim op het Broek heeft Taylor een goede reden om de easter eggs te verstoppen: "Op die manier wordt er ongelooflijk veel over haar nieuwe plaat gesproken. Ze geeft geen interviews, maar op deze manier wordt er gespeculeerd over de nieuwe plaat. Ze doet dat heel bewust".

De dood van Paul McCartney

Easter Eggs in de muziek zijn niet nieuw. Al decennia lang verbergen artiesten eitjes in hun werk. Eén van de bekendste is het verhaal rondom de vermeende dood van ex-Beatle Paul McCartney. Dit kolossale ei was niet eens het idee van de band zelf. Een Amerikaanse radio-dj bracht een theorie de wereld in dat McCartney was omgekomen bij een auto-ongeluk. En dat verhaal staafde hij met de vele verwijzingen die te vinden zouden zijn op hoezen van albums van The Fab Four en in hun liedjes.

"Voor de dode McCartney hadden ze een stand-in gevonden, ene Billy Shears, die hoor je op Sgt. Pepper's Lonley Hearts Club Band", vertelt Tim. Hij legt verder uit; "Op Sgt. Pepper’s wordt ook beschreven hoe Paul McCartney aan zijn einde is gekomen in de auto, in het nummer A Day In The Life."

And though the news was rather sad, Well, I just had to laugh, I saw the photograph, He blew his mind out in a car, He didn't notice that the lights had changed.

Dit album staat overigens vol met andere verwijzingen. Op de hoes zouden de mensen op de foto sip en treurig rondom het graf van McCartney staan. McCartney zelf draagt een jas met een klein zwart embleem op de mouw waarop de letters O.P.D. staan, wat zou Offically Pronounced Dead.

foto: The Beatles - Peter Blake en Jann Haworth

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Achterstevoren en ondersteboven

Easter eggs zijn ook vaak verborgen in liedjes die je eerst achterstevoren moet draaien. Jarenlang was dat voor de kerk in de V.S. aanleiding om pop- en rockmuziek als iets duivels te bestempelen. "Bij Stairway to Heaven van Led Zeppelin bijvoorbeeld, als je dat achterstevoren draait zou je ‘O sweet satan’ horen. Als je heel goed luistert, dan is dat ook zo", legt Tim uit.

Sommige bands maakte daar juist weer een grap mee, door een achterstevoren opgenomen tekst in een nummer te plaatsen. "Pink Floyd heeft op het album The Wall iets achterstevoren ingesproken. Als je dat dan weer achterstevoren draait, dan hoor je: 'Hello, hunter. Congratulations. You've just discovered the secret message'."

Niet alleen in de pop en rock worden eitjes verstopt. Ook in de hiphop zijn ze te vinden. De Beastie Boys bijvoorbeeld hebben een grappige boodschap verstopt op de hoes van hun eerste album Licensed to ill. Tim: "Als je het album erbij pakt dan zie een vliegtuig en daar staan een paar letters op. Als je die spiegelt, dan staat er 'EAT ME'. Met veel fantasie zie je een fallussymbool, als in penis, in dat neergestorte vliegtuig."

foto: Beastie Boys - Def Jam/Columbia

Beastie Boys - Licensed to Ill

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie