Programma

De Gouden Strot van Donna Summer

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Donna Summer

In De Gouden Strot eert Het Oor Wil Ook Wat de fenomenale stemmen van zangers en zangeressen die ons door de jaren heen hebben betoverd. Deze week gaat het om de prachtige stem van niemand minder dan Donna Summer!

Donna wordt geboren als LaDonna Adrian Gaines in het Amerikaanse Boston in 1948. Als klein meisje zingt ze in de kerk, waar ze ontdekt wat voor geweldige stem ze heeft. Ze weet dan ook meteen: met deze stem kan ik beroemd worden.

Van Sommer tot Summer

Ze zingt samen met haar zus en nicht in haar tienerjaren in een meidengroep. Ze imiteren onder andere The Supremes en Martha & The Vandellas. Later grijpt Janis Joplin haar aandacht en zingt Donna in de psychedelische rockgroep Crow. In 1968 doet Donna als 20-jarige auditie voor de musical Hair, met succes! Ze mag die zomer de rol van Sheila vertolken in München. Na deze zomer blijft Donna in Duitsland wonen, waar haar hart wordt veroverd door de Oostenrijkse acteur Helmuth Sommer. In 1973 trouwt ze met Helmuth en gaat vanaf dat moment als Donna Sommer door het leven. Het is ook de bedoeling dat ze onder deze naam haar muziek uitbrengt, maar door een typefout op de hoes van haar eerste single loopt dat net even anders. Ze brengt ‘The Hostage’ niet uit als Donna Sommer, maar als Donna Summer!

Donna behoudt haar nieuwe zomerse artiestennaam, zelfs na haar scheiding. Haar muziek doet meteen het goed in Nederland en de rest van Europa, maar in haar thuisland komt dat succes pas wat later op gang. Met ‘Love To Love You Baby’ breekt ze in 1976 ook door in de VS. Het is een samenwerking met synthesize godfather Giorgio Moroder, met wie ze vaker in de studio zit. De hele wereld leert Donna en haar disco-imperium kennen. Eind jaren ’70 scoort ze haar allergrootste hit’s: 'Bad Girls', 'No More Tears (Enough Is Enough)' en natuurlijk: ‘Hot Stuff’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nu denk je bij Donna Summer al snel aan het zwoel hijgen op disco tracks, maar haar stem is zoveel meer dan sensueel fluisteren. Producer Quincy Jones noemde haar stem "de hartslag en de soundtrack van een decennium". Donna Summer was een mezzosopraan, ze had een breed bereik. Ze kon moeiteloos schakelen tussen verschillende registers en had geweldige controle over haar stem. Ze gebruikte vibrato op een subtiele manier en had een goede ademhalingstechniek, wat haar in staat stelde om lange stukken moeiteloos te zingen. Dit alles met een blik en charme die ieder wist te bespelen en te verleiden, ongeacht je geaardheid.

Ze was een live-fenomeen, meesterlijke verhalenverteller en daarbij een stijlicoon. Sinds 2012 is La Donna helaas niet meer onder ons, maar wat zijn wij haar voor eeuwig dankbaar voor haar Gouden Strot!

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie