Programma

3JS en Jan Smit sloten handen ineen voor zomersingle: 'Smaakt naar meer'

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 3JS en Jan Smit sloten handen ineen voor zomersingle: 'Smaakt naar meer'

Het was vanochtend druk in de NPO Radio 2-studio. Jan Dulles, Robin Küller en Jaap Kwakman, beter bekend als 3JS en hun collega Jan Smit schuiven aan in Aan De Slag! om Corné alles te vertellen over hun gezamenlijke nieuwe zomersingle (Die Man Is) Verliefd.

In de studio gaat het er vanochtend gemoedelijk aan toe als Jan Smit, Jan Dulles, Robin Küller en Jaap Kwakman binnenwandelen. Het is geen geheim dat de Volendammers goed door een deur kunnen. "We hebben natuurlijk heel veel samengewerkt op televisie en bij concerten en dat soort dingen", vertelt Dulles. Toch duurt het bijna 20 jaar voordat het viertal de koppen bij elkaar steekt om samen muziek te maken. "Wij dachten vooral in het begin: 'Als we nou ook samen liedjes gaan maken, dan ligt het er veel te dik op." De mannen gaan dus hun eigen weg, tot ze bij elkaar komen en zich hardop afvragen of het na 2 decennia toch niet eens tijd wordt samen de studio in te duiken. "En toen dachten we alle vier tegelijk: 'Ja, eigenlijk wel.'"

'Meer een 3JS-plaat'

Het doel is vooraf duidelijk, vertelt Smit: "We willen een zomerhit, of in ieder geval een zomers gevoel creëren." Als die wens eenmaal is uitgesproken, ligt de grootste uitdaging in het maken van een nummer dat bij iedereen past: "Ik ben natuurlijk best wel commercieel ingesteld. En de 3JS zijn wat terughoudender daarin. Dat is het spannende gedeelte als je met zijn vieren bent; hoe gaat het dan?" vertelt hij. "We kwamen uiteindelijk als snel bij John Dirne, de producer. Die heeft zijn eigen visie en dan kom je in het midden uit."

"Dat was bewust", legt Dulles uit. "Want als wij het produceren dan wordt het sowieso een 3JS-liedje. En als Jan Smit het doet - die doet dat samen met Thomas Tol - dan klinkt het als een Jan Smit-lied. En daar wilden we tussenin gaan zitten. En dat is perfect gelukt." Al neigt het nummer volgens Smit qua sound iets naar zijn collega’s. "Ik denk dat het uiteindelijk meer een 3JS-plaat is geworden." Jaap Kwakman kan zich wel vinden in die stelling. "Je hebt alle vier een sterke mening. En we ook allemaal - als het erop aankomt - een ego. Want dat is gewoon zo; als het over muziek gaat, wil je altijd jezelf laten gelden en dan heb je gewoon iemand nodig die daarboven staat. En het is heel goed dat we dat gewoon uiteindelijk niet zelf hebben gedaan."

'Smaakt naar meer'

"Dit smaakt natuurlijk wel naar meer", zegt Jan Smit over de samenwerking. Benieuwd hoe de 3JS hier over denken en wat de mannen in petto hebben? Je hoort het antwoord en meer hieronder terug:

Video niet beschikbaar

Aan De Slag!

Je hoort Aan De Slag! iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie