Programma

Liedjes vol lijden, lijken en leedvermaak

  1. Nieuwschevron right
  2. Liedjes vol lijden, lijken en leedvermaak

Rampliedjes, we kennen ze allemaal. 'Do They Know It's Christmas?' bijvoorbeeld of wat dacht je van 'We Are The  World'! Ook in Nederland hebben we een flinke traditie met zulke liedjes. Zo werd er in 1421 al gezongen over een watersnoodramp, vertelt Lotte Jensen in Spijkers met Koppen.

Lotte Jensen heeft onderzoek gedaan naar de verwerking van rampen via culturele media en stuitte op de rampenliederen. En echt over allerlei rampen zijn liederen gemaakt. “Denk aan de pest, muizenplagen, droogte, branden en watersnoden natuurlijk. Daar hebben we er veel van gehad in Nederland.”

Bid tot God en het overkomt ons nooit meer

Er zijn, volgens Lotte Jensen, meerdere redenen waarom er zulke liedjes geschreven worden. “Ze deden het om gezamenlijk te rouwen en te herdenken en natuurlijk om er religieuze lessen aan te koppelen. Overdenk je zonden, bid tot God en dan overkomt het ons nooit meer.”

"Maar het was ook sensatie, het gaat óók over heldhaftige reddingen", vulde Arjen Verhage aan. Hij speelt in het Camerata Trajectina ensemble. Dankzij hen is een aantal van deze nummers nú te horen op een cd.

Aanzetten tot donatie

Naast een gevoel van troost en verbinding, is het ook de bedoeling dat zo'n lied mensen aanzet tot het doneren van geld voor de slachtoffers. In 1807 werd er al een soort Giro 555 actie georganiseerd. Dat was na de ontploffing van een schip vol kruit in het centrum van Leiden. Het lied dat erover gemaakt werd stond bol van de details. Het lijden, de lijken en het leed. “Alles kwam er in terug”, vertelt Arjen Verhage.

Samen met zijn collega's, zocht Arjen bij nummers als deze de juiste melodie. Hij speelt zelf luit. Voor Dolf was het al een tijdje geleden sinds hij dit instrument had gezien, maar Arjen komt met een duidelijke omschrijving "Een half ei met een geknakte hals”.

Corona-ramp

Terwijl Arjen en Lotte bezig waren met dit project brak Corona uit en nu zitten we zelf middenin een ramp. Daar konden zij dan ook niet omheen. “We hebben Ester Naomi Perquin gevraagd een tekst te schrijven en Willem Wander van Nieuwkerk zette het op muziek. “Zo is het niet alleen een historisch overzicht van vroeger en hebben we er ook een aan toegevoegd.”

De cd Treur Nederland wordt 29 mei gepresenteerd via de website camerata-trajectina.nl

Ben je benieuwd naar het hele gesprek? Luister het hier terug:

Video niet beschikbaar

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Camerata Trajectina


Ster advertentie
Ster advertentie