Programma
KRO-NCRV

Drummer Bill Bruford had Phil Collins als roadie

foto: Screenshot YouTubefoto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Drummer Bill Bruford had Phil Collins als roadie

In Het Gouden Trommelvlies brengt Emmely de Wilt elke week een ode aan de grootste drummers ter wereld. Deze week schijnt ze de schijnwerpers op de man die in bijna alle Engelse progressieve-rockbands heeft gedrumd: Bill Bruford.

Op zijn negentiende plaatst Bill een advertentie met de tekst: 'Drummer biedt zich aan, wie wil mij?'. Hij wordt op auditie gevraagd en samen met die muzikanten richt hij de groep Yes op. Zijn voorliefde voor gekke maatsoorten kom in Yes helemaal tot zijn recht.

King Crimson

Na een tijdje drummen in Yes stopt Bill bij de band. Hij stapt over naar de volgende progressieve-rockband, namelijk King Crimson. Naar eigen zeggen omdat dat de enige band is waar je moeilijke maatsoorten nog echt kunt spelen en omdat hij dan wel op tour in fatsoenlijke hotels kan slapen.

Genesis

Na King Crimson gaat Bill even aan de slag als sessie drummer, totdat Peter Gabriel weggaat bij Genesis. Phil Collins moet Peter nu vervangen als zanger tijdens de liveshows, dus kan hij niet meer drummen. Phil doet een beroep op Bill om Genesis te versterken. Phil zegt het volgende: "Toen er werd bedacht dat ik naar voren moest komen om te zingen dacht ik: wie gaat dan drummen? Ik wist hoe ik me voelde als ik drumde en ik wilde datzelfde voelen komen van de nieuwe drummer." Bill antwoordt: "En ik zei, dat klinkt doenbaar, waarom speel ik de drums niet voor een tijdje om me te vestigen? We speelden ongeveer hetzelfde eigenlijk, ik denk dat Phil Collins mijn drumstel zelfs opbouwde als drum roadie eind jaren '60."

Quote

Ik denk dat Phil Collins mijn drumstel zelfs opbouwde als drum roadie eind jaren '60.

Bill Bruford

Einde carrière

Bij Genesis leeft Bill zich helemaal uit achter de drums, maar na één tour stopt hij al bij de band. In de jaren daarna bouwt hij nog een carrière op als een van de voornaamste rock/jazz-drummers van de wereld. In 2009 stopt Bill met spelen, omdat hij niet meer zo goed weet wat hij moet doen en wat hij moet toevoegen aan de muziek van nu.

Benieuwd naar het hele verhaal over Bill Bruford? Luister dan nu Het Gouden Trommelvlies:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie