Het Oor Wil Ook Wat
KRO-NCRV

Hoe Maureen Tucker een van de eerste vrouwelijke drummers in de rockmuziek werd

foto: Screenshot YouTubefoto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Maureen Tucker een van de eerste vrouwelijke drummers in de rockmuziek werd

In Het Gouden Trommelvlies zet Emmely de Wilt elke week de beste drummers aller tijden in de schijnwerpers. Deze week een ode aan een van de eerste vrouwelijke drummers in de rockmuziek: Maureen Tucker, de drummer van The Velvet Underground.

Maureen Tucker, door iedereen Moe genoemd, wordt geboren in 1944 op Long Island. Hier heeft ze een heel normale jeugd, totdat ze op haar negentiende het nummer Not Fade Away van The Rolling Stones hoort. Ze weet wat ze wil: drummen. Moe geeft al haar geld uit aan een drumstel en oefent elke avond. The Beatles, Bo Diddley, Elvis, Afrikaanse ritmes; Moe speelt alles wat ze krijgen kan en leert zo maat houden.

Geen meiden in de band

In 1965 komt Moe in aanraking met The Velvet Underground. Ze zoeken met spoed een nieuwe drummer, omdat hun drummer is vertrokken. Moe grijpt deze kans en wordt hun (tijdelijke) drummer. Toch wordt dit nooit officieel verkondigd. In een interview vertelt Moe het volgende: "Ik herinner me dat Cale zei 'geen meiden in de band', haha ik heb hem voor de gek gehouden."

Quote

Ik herinner me dat Cale zei 'geen meiden in de band', haha ik heb hem voor de gek gehouden.

Maureen (Moe) Tucker

Andy Warhol

Kunstenaar Andy Warhol wordt de manager van The Velvet Underground. Ze repeteren daarom in de studio van Andy: The Factory. Hier zit het vol met drag-queens, modellen, muzikanten en paradijsvogels. Moe is androgyn en zwijgend, ze voelt zich thuis in The Factory. Ze kan het goed vinden met Andy en mag ook alles op haar eigen manier doen. Moe heeft kort haar, een masculiene kledingstijl, drumt staand en doet geen drugs. In de band werkt ze aan haar trademark: een basaal, maar altijd aanwezig ritme. Het perfect getimede, instinctieve en betrouwbare drumspel van Moe legt de basis voor de muziek van The Velvet Underground.

Op de achtergrond

Moe is zelden te zien op foto's of filmopnames, ze is een rustige en bescheiden drummer. Moe werd aanvankelijk tijdelijk aangenomen als drummer in The Velvet Underground, maar was een van de laatsten die vertrok. Inmiddels woont ze in Georgia, waar ze nog steeds alles op haar eigen manier doet.

Benieuwd naar het hele verhaal van Maureen (Moe) Tucker? Beluister Het Gouden Trommelvlies hieronder:

Ster advertentie
Ster advertentie