Artiest

King Crimson

  1. Artiestenchevron right
  2. King Crimson
Misschien niet bij iedereen even bekend, maar King Crimson wordt aangeschreven als een van de meest opzienbare progressieve rockbands uit de jaren '60 en '70. Ze hebben dan ook een flinke cultstatus.

Het Britse King Crimson komt aan het einde van de jaren '60 voort uit het trio Giles, Giles & Fripp. Mede dankzij albums als Sgt. Pepper's... (The Beatles) en de nieuwe sound van bands als de Moody Blues komen er nieuwe geluiden uit de studio's van Engeland.

Crimson King

In 1969 verandert de naam naar King Crimson; de naam is afgeleid van de tekst van het nummer 'Court of the Crimson King', tevens de naam van hun debuutalbum. De LP is experimenteel, maar slaat aan; hij belandt op de vijfde plaats in de Britse albumcharts. Een toer in Amerika aan het einde van 1969 gooit hoge ogen. Na deze toer valt de originele samenstelling van King Crimson echter voorgoed.

Wissels

De albums die volgen op Court of the Crimson King, In the Wake of Poseidon en Lizard doen het minder goed, en de band blijft wisselen van leden. Gedurende de jaren '70 blijft King Crimson echter opnemen en experimenteren met stijlen als jazz, en instrumenten als de Mellotron, waar bands als de Moody Blues en Genesis ook gebruik van maken. In de jaren '80, '90 en tot op heden worden er nog veel albums en live-registraties (her)uitgebracht op cd. Hoogstwaarschijnlijk te danken aan de cultstatus van King Crimson. In de sci-fi film Children of Men wordt muziek van King Crimson gebruikt.

Nummers van King Crimson