Programma
KRO-NCRV

Hoe Martîn Rongen de blijvende invaller van Rowwen Hèze werd

foto: Bullet-Rayfoto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Martîn Rongen de blijvende invaller van Rowwen Hèze werd

In Het Gouden Trommelvlies zet Emmely de Wilt elke week de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers. Deze week een ode aan Martîn Rongen, de drummer van Rowwen Hèze.

Martîn wordt in 1962 geboren in het Limburgse America. Hij komt uit een muzikale familie. Zijn opa is oprichter van de fanfare en ook zijn ooms, tantes, neven en nichten zijn bezig met muziek.

Cover bands

Martîn is nog jong als hij zijn eerste drumstel krijgt. Hij begint op zijn zeventiende in zijn eerste band: No Choice. No Choice speelt vooral covers van rockbands. Daarna volgt een andere band, Claxon, ook die speelt rockcovers in omgeving Limburg. Tijdens het touren met zijn bands komt Martîn conculega Jack Poels regelmatig tegen. Jack speelt op dat moment bij de band Bad Edge.

Invaller Rowwen Hèze

Claxon stopt na een tijd en Martîn gooit zijn drumstokken in de prullenbak, hij is er klaar mee. Totdat Jack, die op dat moment al een lokale hit in Limburg heeft met het nummer Bestel Mar van zijn band Rowwen Hèze, hem opbelt. Martîn vertelt: "Er was een dialect popfestival in de Melkweg in Amsterdam. Ze zaten toen zonder drummer. Jack heeft me gevraagd of ik in wilde vallen, of ik er zin in had om dat te doen. Van het een komt het andere [...] en dat invallen is altijd gebleven."

Quote

Ik ben door Jack gebeld en hij heeft me gevraagd of ik wilde invallen.

Martîn Rongen

Hoogtepunt

Martîn voelt zich enorm op zijn plek bij Rowwen Hèze. Hij schrijft zelfs een aantal nummers voor de band. Inmiddels maakt Martîn al ruim dertig jaar deel uit van Rowwen Hèze en is hij duizenden optredens verder. Over zijn hoogtepunt in de band zegt hij het volgende: "Als je het allemaal uit gaat smeren over de jaren dat we bij elkaar zijn, dan valt Pinkpop 1992 daar wel onder. Dat kan wel eens wisselen met het samenspelen met Los Lobos in Paradiso Live, dat staat ook wel heel hoog bij mij, maar het voorprogramma van The Rolling Stones was ook zoiets. Dat zijn allemaal van die dingen, dat weet je toch niet. Geluk zit overal en de herinnering natuurlijk ook."

Benieuwd naar het hele verhaal van Martîn? Luister dan hier Het Gouden Trommelvlies:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie