Programma
KRO-NCRV

Drummer Ola Brunkert hield ABBA in de maat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drummer Ola Brunkert hield ABBA in de maat

In Het Gouden Trommelvlies brengt Emmely de Wilt een ode aan Ola Brunkert. De Zweed legde met zijn drumpartijen de basis voor vrijwel alle nummers van de hitformatie.

Van allereerste single People Need Love (1972) tot The Visitors uit 1981 - Ola Brunkert zat achter het drumstel bij vrijwel alle hits die ABBA afleverde. In Het Gouden Trommelvlies duikt Emmely in het leven van de sessie- en tourdrummer die een vaste waarde was tijdens de hoogtijdagen van de Zweedse band.

Waterloo

Brunkert zat oorspronkelijk in jazz- en bluesbandjes, en groeide tijdens zijn carrière uit tot de meest gevraagde sessiedrummer van Stockholm. Zo verscheen hij ook op de radar van ABBA, dat hem vanaf de begindagen van de groep inlijfde. Brunkert drumde op alle albums (op de vorig jaar verschenen comebackplaat Voyage na), en zat ook nog eens op het podium bij de overwinning van ABBA op het Eurovisie Songfestival van 1974 in Brighton met Waterloo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In zijn tijd met ABBA was Brunkert een zeer gewaardeerd lid van de band. In de liner notes van het album Arrival (1976) schrijven Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid: "Op een dag laten we jullie hem horen zingen." Tot die zangpartij kwam het nooit, maar met zijn drums bleef hij een vaste waarde.

In 2008 overleed Brunkert op tragische wijze in zijn huis op Mallorca, toen hij door een glazen deur viel. De drummer is 61 jaar oud geworden.

Bekijk hieronder Het Gouden Trommelvlies met Ola Brunkert:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie