Programma
BNNVARA

Reddingswerker Jop Heinen helpt in aardbevingsgebied Turkije

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reddingswerker Jop Heinen helpt in aardbevingsgebied Turkije

Na de zware aardbeving in het grensgebied tussen Turkije en Syrië zijn duizenden mensen nog spoorloos. Reddingswerker Jop Heinen reisde meteen naar Turkije, en doet verslag bij Jan-Willem Start Op.

Het dodental van de zware aardbeving en de daaropvolgende naschokken in Turkije en Syrië is inmiddels de vierduizend gepasseerd, en daarnaast zijn er ook nog duizenden mensen spoorloos. Reddingswerkers zijn meteen in actie gekomen om overlevenden onder het puin vandaan te helpen. Een van die reddingsorganisaties is USAR (Urban Search and Rescue), dat met 65 mensen naar Turkije is afgereisd.

Op weg naar het rampgebied

Een van die mensen is Jop Heinen, die werkt als media officer van het reddingsteam. Bij Jan-Willem Start Op vertelt hij over zijn eerste uren in Turkije. "We zijn vannacht geland in Adana, dat is echt nog aan de rand van het rampgebied", legt hij uit. "We zijn as we speak bezig om ons materiaal in vrachtwagens te laden." Met die wagens vertrekken de reddingswerkers richting Hatay, de provincie die zwaar getroffen werd door de aardbeving.

"De belangrijkste taak is natuurlijk om te starten met het speuren naar slachtoffers", vervolgt Heinen, die uitlegt dat USAR met acht speurhonden naar Turkije afgereisd is. "En we zullen ook een basiskamp gaan opbouwen, waar vanuit we de komende dagen ons werk gaan doen." Dat werk wordt ook nog eens bemoeilijkt door de weersomstandigheden, legt Heinen uit: "Het is een paar graden boven nul, en het zou zomaar kunnen dat het in het rampgebied regent en sneeuwt."

Reddingswerker Jop Heinen net geland in aardbevingsgebied

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie